Menu

Twijfels over het bestaan van exomaan

28/05/2019 - Exoplaneet, Kepler, Telescoop
Twijfels over het bestaan van exomaan

In oktober 2018 werd bekend dat de ruimtetelescoop Hubble aanwijzingen heeft gevonden van het mogelijk bestaan van een eerste exomaan: een hemellichaam dat rond een planeet draait in een andere zonnestelsel.

De kans dat deze reuzemaan, die rond exoplaneet Kepler-1625b cirkelt is ondertussen flink afgenomen. Bij een tweede analyse van de gegevens over de helderheid van de ster waar de planeet, en dus ook de exomaan, omheen draait zijn geen duidelijke aanwijzingen gevonden voor het bestaan van de maan.

Bij een eerste analyse uit de gegevens van de Kepler telescoop viel op dat het helderheidsverloop van de ster Kepler-1625b enkele onregelmatigheden vertoonde. Wetenschappers hebben toen de Hubble gebruikt en die leek alles te bevestigen. Een helderheids-dip die optrad toen de exoplaneet Kepler-1625b langs de ster schoof werd enkele uren later gevolgd door een tweede, minder sterkere helderheids-dip. Volgens wetenschappers kon die tweede dip veroorzaakt worden door een maan die ongeveer even groot is als Neptunus. De planeet Kepler-1625b zou zo groot zijn als Jupiter.

Een tweede analyse wordt het bestaan van de exomaan sterk in twijfel getrokken. Wetenschappers hebben de gegevens van Kepler en Hubble door computersimulaties gehaald die uitgingen van situaties met en zonder maan. De planeetovergang die Hubble registreerde kwam een uur eerder dan voorspeld. Deze versnelling kan veroorzaakt zijn door een enorme aantrekkingskracht van een maan of een andere planeet.

Wetenschappers komen tot de conclusie dat er een maan in het spel zou kunnen zijn, maar dat de kans heel klein is. Helemaal van tafel is de maan van Kepler-1625b dus nog niet, al is er wel overtuigende vervolgwaarnemingen nodig om uitsluitsel te geven over het bestaan ervan.