Menu

Water op Aarde afkomstig van planetoïde

30/05/2019 - Aarde, Hypothese
Water op Aarde afkomstig van planetoïde

De planeet waarop wij leven is eigenlijk een geval apart. Zo is de Aarde de enige planeet in ons zonnestelsel die een grote hoeveelheid water herbergt, ook heeft de Aarde een relatief grote maan die de aardas stabiliseert. Beide zijn dan weer verantwoordelijk voor het leven op Aarde. Wetenschappers hebben zich altijd afgevraagd hoe al dat water op de Aarde gekomen is, daar hebben ze nu een mogelijke theorie over.

Gekeken naar de planeten Mercurius en Venus, die droge en warme planeten zijn, bevind de Aarde zich mee in de “droge” binnenste deel van het zonnestelsel. Toch is het verrassend dat er op onze planeet water te vinden is. Toen de Aarde gevormd werd, zo’n 4,5 miljard jaar geleden, werden de droge materialen gescheiden van de natte materialen. De zogenaamde koolstofhoudende meteorieten zijn rijk aan water en komen uit de buitenste randen van het zonnestelsel. De drogere, niet-koolstofhoudende meteorieten komen dan weer voor in het binnenste gedeelte.

Wetenschappers geloven nu dat het water 4,4 miljard jaar geleden naar onze planeet kwam tijdens de vorming van de maan. Veel astronomen geloven dat een planeet zo groot als Mars, Theia genaamd, op een jonge Aarde is gebotst. Dit was een gewelddadige botsing waarbij de maan gevormd is. Wetenschappers dachten eerst dat de planeet Theia uit het droge binnenste van het zonnestelsel kwam, maar een nieuwe studie laat zien dat de planeet uit de buitenste randen van het zonnestelsel komt en een grote hoeveelheid water meenam.

In die nieuwe studie namen wetenschappers het element molybdeen onder de loep. Dit element laat toe om koolstofhoudende en niet-koolstofhoudende materialen van elkaar te onderscheiden. Uit metingen blijkt dat het molybdeen uit de aardkorst afkomstig is uit de rand van het zonnestelsel. Het onderzochte molybdeen komst van een later stadium in de formatie van de Aarde. Molybdeen uit de eerdere fasen ligt dieper in de kern en is dus minder toegankelijk.

Wetenschappers gaan er dus van uit dat het molybdeen dat in de aardkorst zit afkomstig is van de planeet Theia en dus die planeet aan de rand van het zonnestelsel is gevormd. De botsing tussen de twee planeten zorgde voor voldoende koolstofhoudend materiaal en zo is het water op onze planeet terechtgekomen. Deze benadering is uniek omdat voor het eerst wordt veronderstelt dat de oorsprong van water op de Aarde samenhangt met de vorming van de maan. Men zou dus kunnen stellen dat zonder de maan er geen leven op Aarde mogelijk was.