Menu

Gletsjerijs op Antarctica zeer onstabiel

30/05/2019 - Aarde
Gletsjerijs op Antarctica zeer onstabiel

Wetenschappers hebben de afgelopen 25 jaar de veranderingen van het landschap op Antarctica in kaart gebracht. Hierbij hebben ze zich voornamelijk op de sneeuw- en ijsbedekking van het continent gefocust. De conclusies zijn verontrustend: meer dan een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is aangetast en instabiel geworden.

De studie gebeurde tussen 1992 en 2017. Er werden meer dan 800 miljoen metingen verricht. Deze metingen werden gecombineerd met klimaatmodellen. Zo kregen wetenschappers een beeld van het landschap dat continu veranderd. Op sommige plaatsen is de ijslaag met 122 meter dunner geworden. Vooral West-Antarctica heeft te maken met ijs dat verdwijnt. De gletsjers blijken meer massa te verliezen dan er ijs wordt gevormd. Vooral de Pine Island-gletsjer en de Thwaites-gletsjer hebben het zwaar te verduren, zij verliezen tot vijf keer sneller ijs dan in het begin van het onderzoek.

Wetenschappers wilden ook onderzoeken hoeveel te verliezen te maken hebben met veranderende weerpatronen en het klimaat. Zo is het oceaanwater de laatste jaren warmer geworden waardoor het ijs sneller smelt. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat fluctuaties in de sneeuwval voor kleine veranderingen kunnen zorgen. Maar ook het klimaat speelt een grote rol. Door de verandering in de dikte van het ijs zijn vele gletsjers door de jaren heen aangetast.

Door het smelten van het ijs stijgt de zeespiegel wereldwijd. Wetenschappers hebben berekend dat de verliezen van de afgelopen 25 jaar op Oost- en West Antarctica hebben bijgedragen tot een wereldwijde stijging van de zeespiegel van wel 4,6 millimeter.

Volgens wetenschappers van NASA is het smelten van het ijs op Antarctica verantwoordelijk voor een stijging van 20 tot 25% van de wereldwijde zeespiegel. Wetenschappers hebben ook verder in de toekomst gezien. Voor de komende 100 jaar vallen de voorspellingen binnen de 1% van de eerdere voorspellingen, echter verder in de toekomst zijn er belangrijke verschillen te zien. Rond het jaar 2250 zullen enkele natuurlijke aardprocessen het smelten van de ijskap afremmen. Hoewel dit goed nieuws lijkt, het smelten van de ijskap zal blijven duren en de zeespiegel zal blijven stijgen.