Menu

NASA haalt stekker uit Spitzer-telescoop

25/06/2019 - Exploratie, Telescoop
NASA haalt stekker uit Spitzer-telescoop

NASA heeft beslist om één van zijn succesvolle missie’s, de infraroodsatelliet Spitzer, begin 2020 stop te zetten. Spitzer observeert sinds 2003 de ruimte in infrarood.

Spitzer speurt het heelal af in infrarood. Dat wil zeggen dat hij opnamen maakt van warme objecten in het heelal, zoals gasnevels, sterrenstelsels en planeten binnen en buiten het zonnestelsel.

Spitzer draait nog maar op één van zijn drie instrumenten, maar doet nog volop nuttig onderzoek. Toch heeft NASA besloten om de telescoop begin 2020 uit dienst te halen. Een groot deel van Spitzer’s werk zal overgenomen worden door de James Webb Space Telescoop die in 2021 zal gelanceerd worden.

Wanneer Spitzer uit dienst gehaald word, zal hij 16 jaar aan het werk geweest zijn. Spitzer’s opdracht liep officiëel 6 jaar (tot 2009), maar er werd al snel beslist deze voor onbepaalde tijd te verlengen. De opdracht van Spitzer kon al vroeger beëindigd zijn. NASA is dan ook tevreden om zelf de telescoop op pensioen te sturen.

Spitzer maakte samen met Hubble, Chandra en Compton deel uit van de Great Observatories van NASA. Na het wegvallen van Spitzer zullen er nog maar twee telescopen overblijven: Hubble en Chandra. Compton werd in 2000 reeds buiten bedrijf gesteld. Wanneer de James Webb telescoop zal gelanceerd worden, zal ook Hubble buiten bedrijf worden gesteld.

Voor meer info over Spitzer ga je naar de pagina van Spitzer.