Menu

Nieuwe missie’s doen onderzoek naar de zon

25/06/2019 - Aarde, Exploratie, Zon
Nieuwe missie’s doen onderzoek naar de zon

NASA heeft twee nieuwe missie’s naar de zon geselecteerd die meer inzicht moeten geven in het gedrag van de zon en haar invloed op ons magnetisch veld. Het is al langer weten dat de zon instaat is om grote hoeveelheden energierijke geladen deeltjes uit te storen die het magnetisch veld van de Aarde kunnen verstoren. Hierdoor kunnen storingen ontstaan in de communicatie met satellieten, waaronder de GPS-satellieten. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook stroomnetten op Aarde uitvallen. Ook kunnen de deeltjes voor problemen zorgen voor astronauten in de ruimte of op de maan.

Een eerste missie, genaamd PUNCH, bestaat uit vier kleine satellieten die in formatie rond de Aarde zullen draaien. Zij zullen onderzoeken hoe het buitenste deel van de atmosfeer van de zon, de corona, de interplanetaire ruimte beïnvloedt. Er zal voornamelijk gekeken worden naar de manier waarop de corona de zonnewind van deeltjes en energie voorziet.

Een tweede missie, genaamd TRACERS, zal het gebied boven de Noordpool onderzoeken. Hier komen de magnetische veldlijnen van onze planeet samen. Deeltjes uit de overgangszone tussen het magnetische veld en de interplanetaire ruimte worden via deze lijnen de aardatmosfeer ingeleid.

Beide missie’s staan gepland om in augustus 2022 gelanceerd te worden.