Menu

Mogelijkheid dat aardkorst in twee scheurt bestaat

01/07/2019 - Aarde, Hypothese
Mogelijkheid dat aardkorst in twee scheurt bestaat

In 1969 trof een grote aardbeving de kust van Portugal met een tsunami als gevolg. Zo’n 200 jaar eerder trof een nog grotere aardbeving hetzelfde gebied. Hierbij kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven en werd de stad Lissabon volledig verwoest.

Dat twee aardbevingen op dezelfde plek voorkomen gedurende een paar honderd jaar is niet nieuw en nog geen reden tot paniek. Wat seismologen wel verbaasden is dat beide aardbevingen begonnen in de relatief vlakke lagen van de oceaan, weg van gebreken en scheuren in de aardkost waar twee tektonische platen over elkaar schuiven en zo trillingen veroorzaken. Met andere worden: het gebied voor de kust van Portugal zou geologisch inactief moeten zijn. Wat is dan de oorzaak van de twee grote aardbevingen?

Volgens seismologen zou het kunnen dat een tektonische plaat in twee gescheurd is – de bovenste laag en de onderste laag van éénzelfde plaat, een fenomeen dat nooit eerder is waargenomen en dus geen officieel bewijs voor bestaat. Door deze “peeling” ontstaat er een nieuwe subductiezone, een gebied waarin een tektonische plaat onder een andere plaat schuift.

National Geographic voegt eraan toe dat deze peeling mogelijk veroorzaakt is door een waterabsorberende laag in het midden van de tektonische plaat. Deze laag kan een geologisch proces hebben ondergaan waardoor het water door scheuren sijpelt in de andere delen van de plaat. Hierdoor wordt de plaat dan zwakker waardoor de bovenste laag en de onderste laag kunnen afpellen. Die peeling kan leiden tot diepe fracturen die op zich een subductiezone veroorzaken.

De groep van wetenschappers die deze hypothese voorstelt zijn niet de eerste met het idee, maar ze zijn wel de eerste die enkele gegevens kunnen voorleggen. Ze hebben de hypothese getest door middel van computersimulaties en tweedimensionale modellen. Hun resultaten laten zien dat de hypothese inderdaad mogelijk is, maar moet nog steeds bewezen worden.