Menu

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)

08/07/2019 - Exploratie, Maan, Orbiter, Ruimtevaart
Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)

Missie naar de maan
De Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, of kortweg LADEE, is de nieuwe sonde van NASA met als opdracht de atmosfeer van onze maan te bestuderen. De sonde werd gelanceerd op een Minotaur V raket op 7 september 2013. De missie zou minimum 100 dagen duren. In die 100 dagen zal LADEE om de maan cirkelen en haar instrumenten gebruiken om de atmosfeer van de maan te bestuderen. LADEE heeft onder andere een stofdetector, een neutrale MASS spectrometer en een ultraviolette spectrometer aan boord om haar opdracht uit te voeren.

Geschiedenis
De opdracht van LADEE werd reeds in februari 2008 voorgesteld. De lancering ervan was aanvankelijk gepland met die van de GRAIL-satellieten. Maar wegens omstandigheden is dit niet doorgegaan en werd LADEE alleen gelanceerd. In augustus 2013 kreeg LADEE de laatste voorbereidingen zoals het uitbalanceren en vullen van de benzinetank. Uiteindelijk werden alle voorbereidingen op tijd afgerond zodat LADEE op 7 september succesvol kon gelanceerd worden.

Maanlander van China
China bevestigde dat hun maanlander “Chang’e 3” op 1 december zou worden gelanceerd. De maanlander zou dan in een baan om de maan aankomen op 6 december. Verwacht wordt dat het toestel de ijle atmosfeer van de maan zou besmetten met drijfgassen van de motor en maanstof van de landing. Er was bezorgdheid dat de Chinese lancering LADEE’s opdracht zou kunnen verstoren. Echter, LADEE kan een onderscheid maken tussen de samenstelling van de atmosfeer van de maan en de drijfgassen en andere uitvoergassen van een motor. LADEE is ook in staat om een onderscheid te maken tussen water afkomstig van de uitvoergassen en water afkomstig van de polen van de maan.

Opdrachten van LADEE
LADEE’s missie bestaat uit drie grote opdrachten. 


Lancering
LADEE werd gelanceerd op 7 september 2013 op een Minotaur V raket. Tijdens de lancering waren er geen problemen. Echter kort na de lancering, na het afwerpen van de Minotaur V raket, werden er in de sonde’s reactiewielen hoge spanningswaarden gemeten waardoor deze wielen uitvielen. Na enkele aanpassingen werden de wielen de volgende dag terug in gebruik genomen. LADEE moest een opmerkelijke baan volgen alvorens ze in een baan rond de maan kon geraken. De sonde maakte drie “phasing” orbits rond onze planeet voordat ze naar een baan rond de maan kon geraken. Hiervoor werd dan ook nog een raketboost gebruikt van drie minuten.

Ontdekkingen van LADEE
LADEE heeft ons een nieuw inzicht gegeven over de maan. Hieronder een klein overzicht van de ontdekkingen van LADEE.


Einde van LADEE
De opdracht van LADEE eindigde in april 2014. NASA liet de sonde neerstorten op het maanoppervlak. LADEE heeft bezig geweest met het bestuderen en onderzoeken van de dunne atmosfeer van de maan en het maanstof sinds zijn lancering in oktober 2013. Voordat het object met een waarde van 280 miljoen dollar tegen de vlakte ging had LADEE nog wel wetenschappelijk werk te doen. De hoofdopdracht van LADEE, het onderzoeken van de atmosfeer van de maan, werd succesvol beëindigd, wetenschappers wilden nog weten wat de sonde kon ontdekken over het maanstof op een afstand van enkele kilometers van het maanoppervlak. Een van de opdrachten van LADEE was het onderzoeken van het maanstofmysterie dat dateert uit de tijd van het Apollo programma, wanneer astronauten en glinsterende schijn zagen over het maanoppervlak vlak voor zonsopgang.