Menu

Succesvolle tweede landing van Hayabusa2 op komeet

16/07/2019 - Exploratie, Orbiter, Planetoïden, Ruimtevaart
Succesvolle tweede landing van Hayabusa2 op komeet

Begin 2019 daalde de Japanse Hayabusa2 voor de eerste keer af naar de komeet Ryugu, met succes. Later, op 10 juli 2019 daalde de Hayabusa2 opnieuw af naar de komeet, opnieuw met succes.

De Hayabusa2 is natuurlijk niet geland op de komeet. De bedoeling is dat hij laag genoeg daalt naar het oppervlak om materiaal op te scheppen en te verzamelen om later terug naar de Aarde te brengen. Dit heeft de sonde dus tweemaal met succes gedaan.

Het is een serieus proces om materiaal van een komeet te verzamelen: eerst moet de sonde zich uitlijnen met het oppervlak van de komeet en tegen dezelfde snelheid als de komeet vliegen. Daarna zal de sonde een soort van kogel afvuren naar het oppervlak om materiaal los te maken. De komeet is gemaakt van een bepaald soort metaal dat niet in de ruimte te vinden is. Dit is voor later wanneer wetenschappers het materiaal onderzoeken, dan kunnen ze het metaal negeren. Door de impact van de kogel wordt er materiaal omhoog geworpen. Dit materiaal kan de Hayabusa2 verzamelen. Tenslotte vliegt de Hayabusa2 opnieuw omhoog weg van de komeet.

JAXA, de Japanse ruimtevaartorganisatie, bevestigd dat het afdalen met succes verliep, zoals gepland. Ook het afvuren van de kogel liep zoals gepland. Hayabusa2 zal aan het einde van dit jaar de komeet Ryugu verlaten en opnieuw koers zetten naar de Aarde. Die reis zal zo’n klein jaar duren.

Tijdens zijn tochdown en het verzamelen heeft de Hayabusa2 ook foto’s gemaakt van het oppervlak van Ryugu.

Foto’s zijn gemaakt door Hayabusa2, JAXA op 10 juli 2019.