Menu

Curiosity Rover gespot op Mars door orbiter

16/07/2019 - Exploratie, Mars, MSL Curiosity, Rovers & Landers
Curiosity Rover gespot op Mars door orbiter

Je kan tegenwoordig nergens meer komen zonder gezien te worden door een camera, ook op Mars. Marsrover Curiosity werd door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) gespot en op foto vastgelegd terwijl hij een heuvel aan het beklimmen is.

De foto werd gemaakt op 31 mei 2019 en laat een heldere vlek zien, die vlek is Curiosity. Het is niet de eerste keer dat de Marsrover gespot werd door een orbiter die rond de planeet Mars vliegt.

Hoewel de opdracht van Curiosity er al op zit, blijft de rover rondrijden op Mars. Op dit moment is de rover op de flanken van Mount Sharp aan het rijden. Deze flanken laten verschillende lagen van gesteente zien die mogelijk meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de planeet. De rover is niet ver van een gebied met klei, waarschijnlijk gevormd door water.

Voor de MRO zit het er bijna op. Normaal had NASA gepland om de MRO te blijven gebruiken tot eind 2020, voornamelijk als communicatie satelliet tussen de Aarde en de ruimtetuigen op en rond Mars. Dit omdat de MRO heel wat slijtage begint te krijgen: batterijen die niet meer volledig opgeladen worden, een wazige HiRISE-camera, … Met de toekomstige Mars 2020 rover, die gepland staat voor lancering in 2020, is NASA van plan de MRO toch nog te gebruiken tot 2021, voornamelijk om de landing van de nieuwe Marsrover op te volgen.

Curiosity door de ogen van de MRO (31 mei 2019). Foto door NASA.