Menu

50ste verjaardag van eerste landing op de maan

19/07/2019 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers, Ruimtevaart
50ste verjaardag van eerste landing op de maan

Op 21 juli 2019 is het exact 50 jaar geleden dat de mens voet heeft gezet op de maan. Hiermee schreef NASA geschiedenis.

Op 16 juli 1969 werd Apollo 11 gelanceerd vanop het lanceerplatform Cape Canaveral in Florida. De lancering gebeurde met een Saturnus V-raket, de krachtigste en grootste raket ooit gebouwd. Aan boord van Apollo 11 zitten drie astronauten: Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins.

12 minuten na lancering draaide de Saturnus V-raket in een baan rond de Aarde, op zo’n 200 kilometer hoogte tegen een snelheid van 30.000 kilometer per uur. Drie dagen later na een reis van 380.000 kilometer bereikt Apollo 11 de maan. Een dag later zette Armstrong als eerste voet op de maan en schreef hiermee geschiedenis. Aldrin was de tweede man. Collins bleef achter in de capsule die rond de maan cirkelde.

De landing op de maan verliep niet geheel als gepland. Tijdens de afdaling in de Eagle kregen Armstrong en Aldrin te maken met een computerfout, de computer bleek overbelast. Binnen 15 seconden moest men beslissen om de landing af te breken of door te zetten. Armstrong zette door en nam de besturing over. Zo zette hij enkele minuten later de Eagle handmatig aan de grond. Om de maanlander zo licht mogelijk te houden werd er niet veel brandstof voorzien. Door deze actie was er dan ook paniek dat alle brandstof zou opraken en de astronauten niet meer kunnen opstijgen. Na de landing op de baan berekende NASA dat er nog voor 20 seconden brandstof aanwezig is, later bleek dit meer te zijn.

De opdracht van Armstrong en Aldrin bestond uit het onderzoeken hoe de mens op de maan kan voortbewegen (op de maan is geen zwaartekracht). Ook werden er enkele meetinstrumenten bovengehaald om de atmosfeer te meten en de samenstelling van het maanstof. In totaal werd er voor 21 kilogram aan maanstenen terug mee naar de Aarde genomen. Aldrin nam ook enkele bodemmonsters. Tijdens de maanwandeling werden er zo’n 100 kleurenfoto’s genomen. Armstrong en Aldrin maakte ook een wandeling van 59 meter. Tenslotte werd de Amerikaanse vlag gepland en werd een pakket met gedenktekens op de maan achtergelaten ter nagedachtenis van de overleden astronauten en kosmonauten. De hele maanwandeling duurde zo’n 2 uur en 31 minuten.

Bij het einde van de wandeling stegen de astronauten opnieuw op en koppelden enkele uren later aan de commandomodule met Collins. Daarna werd de reis terug naar Aarde ingezet. Enkele dagen later, op 24 juli 1969 kwam de capsule neer in de Grote Oceaan waar ze werden opgepikt door de USS Hornet.

De commandomodule Columbia, waarmee de drie astronauten naar en van de maan zijn gereisd, staat tentoongesteld in het National Air & Space Museum in Washington. De daaltrap waarmee Armstrong en Aldrin uit de maanlander zijn gestapt, staat nog altijd onaangeroerd op haar oorspronkelijke landingsplaats op de maan. De Amerikaanse vlag zou na het opstijgen van de maanlander zijn omgevallen. Dat hebben Armstrong en Aldrin 43 jaar laten bekend gemaakt.

Tijdens de maanwandeling werd ook een laserreflector op de maan geplaatst. Hiermee kan NASA de exacte afstand tussen maan en Aarde meten. Zo blijkt dat de afstand jaarlijks met 3,8 centimeter toeneemt. De maan drijft dus steeds verder weg van de Aarde.

In totaal werden tussen 1969 en 1972 zes geslaagde maanlandingen door NASA uitgevoerd. De laatste landing, Apollo 17 was tevens de langste wandeling: 75 uur. Na Apollo 17 is de mens niet meer actief op de maan geweest. NASA heeft plannen om opnieuw de mens naar de maan te brengen, ten vroegste in 2024.