Menu

India start lange reis naar de maan

24/07/2019 - Exploratie, Maan, Ruimtevaart
India start lange reis naar de maan

India is met de Chandrayaan-2 sonde de reis naar de maan begonnen. Als de landing op de maan slaagt, is India, na Amerika, China en Rusland, het vierde land dat naar de maan reist. Aan boord van de Chandrayaan-2 is een orbiter, een maanlander en een maanrover. De landing zal plaats vinden in de buurt van de Noordpool van de maan.

De reis naar de maan zal lang duren. De rover en de lander zullen niet op de maan landen voor 6 september 2019. NASA heeft al laten zien met de Apollo-missie’s dat de reis in enkele dagen kan duren. De reis van Chandrayaan-2 zal zeven weken duren. De reden hiervoor is dat de raketten van de missie niet krachtig genoeg zijn om rechtstreeks te vliegen. De raketten die gebruikt werden bij de Apollo-missies zijn de krachtigste die ooit gemaakt werden. India is niet in staat zulke krachtige raketten te bouwen. Daarom zal de Chandrayaan-2 al cirkelent naar de maan vliegen. De missie zal in een baan rond de Aarde vliegen. Die baan wordt dan steeds groter zodat de sonde steeds verder van de Aarde zal vliegen en dichter tegen de maan. Eenmaal dicht genoeg zal de zwaartekracht van de maan de sonde overnemen.

De lancering van de Chandrayaan-2 werd een week uitgesteld vanwege een technisch defect. Het team van Indian Space Research Organisation (ISRO) heeft de tijdlijn van de missie aangepast om zeker te zijn dat de landing niet te veel afwijkt van het originele plan. De landing van de rover en lander mag niet teveel afwijken van het originele plan. Zowel rover als lander zijn niet instaat om de koude nachten van de maan, die twee weken duren, te overleven. Volgens ISRO zal de Chandrayaan-2 zo’n 23 dagen rond de Aarde vliegen, om vervolgens midden augustus door de zwaartekracht van de maan overgenomen te worden. Dan zal de sonde rond de maan vliegen. Om het landingsvenster te respecteren zal de sonde minder lang rond de maan vliegen.

Als de landing succesvol verloopt, zal India het eerste land zijn dat Noordpool van de maan bezoekt, en het vierde land dat de maan bezoekt.