Menu

NASA’s Chandra X-ray viert 20ste verjaardag

24/07/2019 - Ruimtevaart, Telescoop
NASA’s Chandra X-ray viert 20ste verjaardag


Op 23 juli 1999, de Columbia Space Shuttle werd in de ruimte gelanceerd met aan boord de Chandra X-ray Observatory. In de twee decennia die zijn verstreken, hebben Chandra’s krachtige en unieke röntgen-ogen bijgedragen aan een revolutie in ons begrip van de kosmos.

Om de 20ste verjaardag van Chandra te vieren, heeft NASA enkele foto’s van Chandra vrijgegeven die laten zien welke objecten de telescoop bestudeert en hoe röntgenstralen de verzamelde gegevens in verschillende soorten licht zetten. Van de kolossale grootsheid van sterrenstelsels tot het licht van babysterren. Deze foto’s zijn een voorbeeld van Chandra’s spectaculaire röntgenvisie.

Op www.nasa.gov/chandra kun je de foto’s in hoge resolutie downloaden.

Chandra maakt deel uit van NASA’s Great Observatories, samen met de Hubble Space Telescope, Spitzer Space Telescope and Compton Gamma Ray Observatory. Zij heeft de scherpste X-ray visie van alle X-ray telescopen ooit gebouwd. Chandra heeft in de 20 jaar met andere telescopen samengewerkt, zoals Hubble en Spitzer, die een andere visie hebben op de ruimte. Maar ook met ESA’s XMM-Newton en NASA’s NuSTAR. De ontdekkingen van Chandra hebben geleid tot verschillende nieuwe inzichten op de ruimte. Zo heeft Chandra het directe bewijs geleverd voor het bestaan van donkere materie en was verschillende keren getuigen van enorme explosies van supermassieve zwarte gaten.

Chandra werd reeds in 1972 voorgesteld maar werd pas 23 jaar later gelanceerd. In 2018 heeft NASA een contract toegekend die toe laat om Chandra tot 2024 wetenschappelijke steun te geven.

De zes foto's van Chandra.