Menu

ESA bevestigd: asteroïde zal niet op Aarde inslaan

24/07/2019 - Aarde, Kometen
ESA bevestigd: asteroïde zal niet op Aarde inslaan

Er was een kleine kans dat asteroïde 2006 QV89, een object met een diameter van 20 tot 50 meter, later dit jaar onze planeet zou raken. ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie heeft ondertussen bevestigd dat dit niet zal gebeuren. ESA heeft de asteroïde namelijk niet kunnen detecteren in een bepaald stuk van de ruimte. Het is de eerste keer dat een inslag wordt uitgesloten op basis van een “niet-detectie”.

Asteroïde 2006 QV89 kwam de laatste tijd wat meer in het nieuws omdat er een kans van 1 op 7000 bestond dat het object zou inslaan op Aarde. ESA en ESO hebben die kans volledig uitgesloten omdat het object niet meer gezien is.

Asteroïden zijn frustrerende objecten voor astronomen om ze te bestuderen. Ze komen en gaan, letterlijk. Zo kan een asteroïde plots opduiken. Astronomen hebben dan, meestal, enkele dagen de tijd om opmetingen te doen en zo de mogelijke baan te berekenen. Dan is het stuk rots weer verdwenen en blijft mogelijk tientallen jaren uit zicht. De rots QV89 is zo’n frustrerend geval. De asteroïde werd in 2006 ontdekt en bleef tien dagen zichtbaar. Uit waarnemingen bleek dat er een kans bestond van 1 op 7000 dat het object in september 2019 zou inslaan op Aarde. Na tien dagen was het object weer verdwenen en sindsdien niet meer gezien.

Nu, meer dan tien jaar later, is het object nog altijd verdwenen wat maakt dat we zijn locatie niet meer nauwkeurig kunnen bepalen. Dat maakt het voor astronomen moeilijk om zijn baan nauwkeurig te bepalen als niemand weet waar het object zich bevind.

Hoewel we niet weten wat de baan van QV89 juist is, weten we wel uit de eerste waarnemingen waar het object zou moeten verschijnen als het op een ramkoers met de Aarde ligt. Astronomen houden nu dus dat bepaald stukje hemel in de gaten om te controleren of de asteroïde er, hopelijk, niet te vinden is. Dat hebben ESO en ESA gedaan door middel van de Very Large Telescope (VLT) van ESO. Astronomen hebben een bepaald stukje van de hemel bestudeerd, het stukje waar het object zou moeten verschijnen als het op een ramkoers lag. Resultaat: ze zagen niets.

De asteroïde 2006 QV89 heeft een diameter van 20 tot 50 meter en is makkelijk te zien met de VLT. Moest de diameter kleiner zijn dan een paar meter, zou de VLT ze ook niet kunnen waarnemen, maar dan zou de asteroïde ook niet als gevaarlijk worden beschouwd aangezien deze dan zou opbranden in de atmosfeer. Geen twee asteroïden zijn hetzelfde. De schade die veroorzaakt wordt bij een inslag hangt af van de samenstelling van het object, de hoek waaronder het object de atmosfeer binnenvliegt en de snelheid. Ter vergelijking: de asteroïde die in 2013 boven Rusland uiteenspatte met verschillende gewonden als gevolg, had waarschijnlijk een diameter van 20 meter.