Menu

Planetoïde met ongewone baan om de zon ontdekt

31/07/2019 - Kometen, Planetoïden
Planetoïde met ongewone baan om de zon ontdekt

Wetenschappers hebben een planetoïde ontdekt met een zeer ongewone baan om de zon. Het meest nabije punt van de baan ligt net binnen de baan van Mercurius en het verste punt ligt net buiten de baan van Venus. Dit wil zeggen dat de baan van planetoïde 2019 AQ3 zeer klein is en altijd dichtbij de zon blijft. De omlooptijd van 2019 AQ3 is 165 dagen, de op één na kortste van alle bekende planetoïden.

Het record staat nog steeds op naam van 2016 XK24 die een omlooptijd heeft van 161 dagen, al is dit nog niet definitief bevestigd. De net-geen recordhouder werd ontdekt op 4 januari 2019 met een speciale camera van de Samuel Oschin-telescoop (California). Deze camera wordt gebruikt om planetoïden en andere objecten in de buurt van de Aarde op te sporen. Astronomen zijn vooral geïnteresseerd in objecten met een diameter van 10 tot 100 meter. Deze kunnen namelijk bij inslag op Aarde voor serieuze schade zorgen. De meest gevaarlijke zijn de objecten die uit de richting van de zon komen en zich dus lange tijd schuil houden in het lichtgoed van onze ster.

Planetoïde 2019 AQ3 is ongeveer 1400 meter groot maar vormt geen gevaar voor onze planeet. Het object kan nooit dichter komen dan 35 miljoen kilometer. Het object behoort tot de groep van 19 ander planetoïden waarvan de baan geheel binnen de Aardbaan ligt, de zogeheten Apoheles. Omdat deze planetoïden moeilijk te vinden zijn, zou hun totale aantal wel eens vele malen groter kunnen zijn. De vraag is ook of deze planetoïden in de buurt van de zon zijn ontstaan of van verder weg afkomstig zijn.

Foto bovenaan stelt voor planetoïde Mathilde, ontdekt in 1997.