Menu

Enorm zwart gat ontdekt

15/08/2019 - Interstellair, Telescoop, Zwarte gaten
Enorm zwart gat ontdekt

Het is algemeen geweten dat elk volwaardig sterrenstelsel beschikt over een superzwaar zwart gat in hun centrum. Doorgaans hebben deze zwarte gaten een massa die ergens tussen de 100 duizend en 10 miljard zonsmassa’s ligt. Door middel van de Europese Very Large Telescope (VLT) hebben astronomen een nog zwaarder zwart gat vastgesteld.

Het object waarover het gaat ligt in het centrum van het sterrenstelsel Holmberg 15A, een kolossaal elliptisch sterrenstelsel in het hart van de Abell 85 sterrencluster. Na metingen met de VLT blijkt dat het zwarte gat een massa heeft van 40 miljard zonsmassa’s. Hiermee behoort dat zwarte gat tot een selecte groep van ultrazware zwarte gaten.

Omdat het zwarte gat niet rechtstreeks waarneembaar is moest de massa op een bepaalde manier berekend worden. Hierbij werd gebruikt gemaakt van de snelheden waarbij de sterren en gaswolken om het centrum van het sterrenstelsel bewegen. Het zwarte gat van Holmberg 15A is het zwaarste exemplaar waarvan de massa op deze manier is berekend.

De omvang van het zwarte gat heeft de astronomen sterk verrast. Afgaande op de massa van de sterren in het centrale deel van het sterrenstelsel werd een zwart gat van maximaal 10 miljard zonsmassa’s verwacht. Andere onderzoeken bleken dan weer schattingen te leveren van meer dan 100 miljard zonsmassa’s.

Het sterrenstelsel Holmberg 15A is 82 jaar geleden ontdekt en bevind zich op een afstand van 700 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Walvis.