Menu

Hubble maakt nieuw portret van Jupiter

15/08/2019 - Hubble, Jupiter
Hubble maakt nieuw portret van Jupiter

In juni 2019 heeft de ruimtetelescoop Hubble een nieuw portret van de planeet Jupiter gemaakt. De foto toont de bekende wolkenpatronen in de atmosfeer van de planeet en natuurlijk ook de bekende Grote Rode Vlek die geleidelijk aan het verdwijnen is.

Het verschil met de vorige opnamen van de planeet is de dat de kleurverschillen in de atmosfeer nu sterker lijken. Dit wordt veroorzaakt door variaties in de dichtheid en samenstelling van de atmosferische gassen. Weeral een prachtig plaatje.

Toch heeft een amateur-astronoom de foto overtroffen met een video waarop een vuurbol, veroorzaakt door een explosie van een meteoroïde in de atmosfeer van Jupiter, te zien is. Dat Jupiter wordt geraakt door een stuk ruimterots is niet uitzonderlijk. Het is algemeen geweten dat Jupiter een soort schild voor de Aarde is en de asteroïden voor ons tegenhoud.

Dat zo’n vuurbol wordt vastgelegd op video is wel weer uniek. De bekendste inslag was die van komeet Shoemaker-Levy 9, die in 1994 in stukken brak en elk stuk in de atmosfeer van Jupiter insloeg. Inslagen van meteoroïden gebeuren voornamelijk aan de achterzijde van de planeet en is daarom moeilijk te zien vanaf Aarde.


In 2009 en 2010 werden ook inslagen geregistreerd. Bij deze gevallen lieten de inslagen donkere sporen na in het atmosfeer van Jupiter. Of dit ook zal zijn bij deze nieuwe gebeurtenis is twijfelachtig. Daarvoor is de inslag waarschijnlijk te klein.

The NASA/ESA Hubble Space Telescope reveals the intricate, detailed beauty of Jupiter’s clouds in this new image taken on 27 June 2019 by Hubble’s Wide Field Camera 3, when the planet was 644 million kilometres from Earth — its closest distance this year. The image features the planet’s trademark Great Red Spot and a more intense colour palette in the clouds swirling in the planet’s turbulent atmosphere than seen in previous years. The observations of Jupiter form part of the Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL) programme.