Menu

Interstellair object dringt zonnestelsel binnen

23/09/2019 - Interstellair, Kometen
Interstellair object dringt zonnestelsel binnen

Een Oekraïense amateurastronoom heeft eind augustus een onbekend object ontdekt. Later blijkt het om een komeet te gaan dat afkomstig is uit de interstellaire ruimte, buiten ons zonnestelsel. Zo’n vondst is uniek en zeldzaam, het is slechts de tweede keer dat een interstellair object wordt ontdekt in onze buurt.

Ondertussen heeft het Gemini observatorium hun telescopen op het object gericht. Met behulp van de Gemini-telescoop is het object op foto vastgelegd. Het object kreeg de naam “C/2019 Q4”, bijgenaamd Borisov, genoemd naar de ontdekker.

Het object blijkt dus een komeet te zijn met een zeer uitgesproken staart. C/2019 Q4 zou een relatief grote, actieve komeet zijn met een diameter tussen de 2 en 16 kilometer. Het object stevent met een snelheid van 150.000 kilometer per uur naar het binnenste van ons zonnestelsel. Volgens berekeningen zou de komeet in december 2019 de zon passeren op een afstand van 300 miljoen kilometer.

Astronomen suggereren dat het object afkomstig is uit de interstellaire ruimte. Zij leidden dit af van de excentrieke baan van het object. Planeten die in een bijna perfecte cirkel rond een planeet vliegen (zoals de Aarde) hebben een excentriciteit van nul. Kometen en planetoïden met een langwerpige baan rond hun moederster hebben meestal een excentriciteit tussen nul en één. Objecten met een excentriciteit groter dan één, zogenoemde hyperbolische banen, zijn interstellair. C/2019 Q4 heeft een excentriciteit van ongeveer drie.

Waar het object vandaan komt zullen we nooit weten. Het is mogelijk dat het object al meer dan duizenden lichtjaren rondvliegt in de ruimte. De komende tijd hebben astronomen wel tijd om de fysieke eigenschappen van de komeet te ontdekken. De komeet zou nog tot april 2020 helder genoeg zijn om met middelgrote telescopen waar te nemen.