Menu

Chinese maanrover ontdekt mysterieus materie

23/09/2019 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers
Chinese maanrover ontdekt mysterieus materie

Begin dit jaar zette de Chinese maanlander Chang’e 4 voet op de achterzijde van de maan. Een primeur aangezien er nog nooit eerder een missie is geweest naar de achterzijde van de maan. De maanlander had ook nog een kleine rover bij genaamd Yutu 2. Die rover heeft nu iets opmerkelijks ontdekt op de achterzijde van de maan.

Tijdens het bestuderen van een krater kwam de maanrover Yutu 2 een gel-achtige substantie tegen. Onderzoekers hebben nog niet kunnen uitmaken wat voor iets deze substantie zou zijn. Dit nieuws heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie bekend gemaakt, echter beelden van de substantie zijn niet vrijgegeven. Volgens Chinese onderzoekers zou het gaan om “een gel met een mysterieuze glans en afwijkende kleur”.

Yutu 2 ontdekte de substantie terwijl de rover zich door een krater verplaatste. Door de kleur en de textuur van de substantie viel het meteen op. Er werd besloten om de route van de rover aan te passen en het materiaal eens van dichtbij te bekijken, maar ook dat kon geen duidelijkheid brengen.

Astronomen en wetenschappers speculeren over de samenstelling van de substantie. Aangezien het gevonden is in een krater kan het afkomstig zijn van een meteoriet of een snel afgekoeld gesteente dat is vrijgekomen bij een inslag. Het materiaal kan bestaan uit maangesteente maar ook uit materiaal afkomstig van een meteoriet. Zonder duidelijke beelden is het onmogelijk om een deftige verklaring te vinden.

Recente ontdekkingen op de maan geven aan dat er nog voldoende te ontdekken valt op onze natuurlijke satelliet. China is dan ook niet van plan om bij Chang’e 4 te stoppen. Zo zijn er al heel concrete plannen voor de volgmissie Change’e 5. Tijdens die missie zal niet alleen een lander naar de maan worden gestuurd, maar is het tevens de bedoeling dat er materiaal van de maan terug naar de Aarde wordt gebracht.