Menu

Indiase maanlander neergestort op maan

25/09/2019 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers
Indiase maanlander neergestort op maan

De maanlander die India in juli 2019 heeft gelanceerd is waarschijnlijk neergestort op het maanoppervlak. Kort voor de landing werd de verbinding met de maanlander verbroken. Hetzelfde gebeurde met de Israëlische maanlander Beresheet eerder dit jaar.

De maanlander Vikram werd samen met het moederschip Chandryaan-2 op 22 juli gelanceerd. Uniek aan deze missie is dat het duo niet rechtstreeks naar de maan werd gelanceerd, maar in een baan rond de Aarde. Het duo cirkelde continu rond onze planeet, steeds verder tot de zwaartekracht van de maan het overnam. Op 20 augustus kwam het duo in een vaste omloopbaan rond de maan. Vijf dagen later werd de maanlander succesvol van het moederschip losgekoppeld. Maar de landing is helaas mislukt.

Als de landing toch geslaagd was, werd India het vierde land dat veilig een lander op de maan heeft gezet. In 2018 slaagde China er in om hun Change’e-4 op de achterkant van de maan neer te zetten.

Het verlies van de maanlander Vikram betekent niet het einde van de Indiase maanmissie. De orbiter Chandryaan-2 vliegt nog steeds rond de maan en zal zeker voor één jaar aan onderzoek doen. Chandryaan-2 zal zich voornamelijk focussen op het zoeken naar bevroren water op de zuidpool van de maan.

Twee dagen nadat het contact met de Vikram verbroken werd, kon de orbiter Chandryaan-2 de locatie bepalen waar de lander is neergestort. Een foto werd echter niet vrijgegeven.