Menu

Interstellaire komeet actief maar klein

10/10/2019 - Interstellair, Kometen
Interstellaire komeet actief maar klein

De komeet die eind augustus werd ontdekt blijkt wel degelijk afkomstig te zijn uit de interstellaire ruimte. Wetenschappers hebben de baan van de komeet proberen in beeld te brengen. Daaruit blijkt dat de komeet geen gesloten baan rond de zon heeft. De komeet is afkomstig van de interstellaire ruimte en zal ook weer naar daar terugkeren.

Op dit moment is de interstellaire komeet, 2l/Borisov genaamd, op excursie in ons zonnestelsel. Wetenschappers hebben al enkele zaken kunnen ontdekken over de komeet. Zo blijkt Borisov cyanogeen bevat, een organische verbinding bestaande uit twee koolstof- en twee stikstofatomen. Hiermee wordt bevestigd dat de komeet niet zo veel verschilt met de kometen binnen ons zonnestelsel. Ook kon een schatting gemaakt worden van de hoeveelheid stof de komeet uitstoot. Daaruit blijkt dat een groot deel van de oppervlakte bijdraagt aan de uitstoot. In dat opzicht verschilt de komeet dan weer met andere kometen die in de buurt van de zon komen.

Volgens wetenschappers verliest de komeet per seconde zo’n 56 kilogram aan gassen en tien keer zoveel stof. Daaruit kan de grootte van de komeet worden afgeleid. Die wordt geschat tussen de 700 en 3300 meter.

Borisov lijkt dus wat kleiner te zijn dan aanvankelijk werd aangenomen.