Menu

Oplossing voor methaanraadsel op Mars

16/10/2019 - Mars, MSL Curiosity
Oplossing voor methaanraadsel op Mars

Astronomen hebben mogelijk een oplossing gevonden voor de uiteenlopende meetresultaten van de aanwezigheid van methaan op Mars. Meetwaarden van de Marsverkenner Curiosity vallen hoger uit dan die van de Europese Trace Gas Orbiter (TGO), die de Marsatmosfeer vanuit de ruimte onderzoekt.

De Marsverkenner Curiosity bevindt zich in de grote Gale-krater. Het methaan dat de verkenner heeft opgepikt moet ter plaatse zijn ontsnapt, maar waar en hoe is onduidelijk. De gemeten concentraties zijn echter wel acht keer hoger zijn dan die van de TGO. 

Volgens een Australisch team van astronomen komt dit omdat het methaan dat vrijkomt uit de kraterbodem zich in de nacht moeilijk kan mengen met de hogere luchtlagen. Dit komt omdat de bodem ’s nacht afkoelt en het verticale warmtetransport dan afneemt. Het methaan kan dan moeilijk meereizen naar de hogere luchtlagen. Dit heeft als gevolg dat er enkele meters boven de oppervlakte het vrijgekomen methaan zich ophoopt. Na zonsopkomst verspreid het gas dan naar hoger gelegen delen. Hierdoor vertoont het methaangehalte in de Marsatmosfeer een dagelijks verloop.

Volgens astronomen is de hoeveelheid methaan dat uit de bodem vrijkomt een constante van 2,8 kilogram per dag. Dit is laag genoeg om de lage meetwaarden van de TGO in overeenstemming te brengen met de hogere meetwaarden van Curiosity.