Menu

Planetoïde Ryugu is vrij van stof

20/11/2019 - Exploratie, Orbiter, Planetoïden, Ruimtevaart
Planetoïde Ryugu is vrij van stof

Het bezoek van de Japanse Hayabusa2 aan de planetoïde Ryugu zit erop. Dat bevestigd de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. De conclusie die we kunnen maken uit de resultaten van het bezoek is dat Ryugu bezaaid is met twee soorten gesteenten, maar om onduidelijke redenen is er geen stof te bekennen op de planetoïde.

Dat blijkt uit het onderzoek dat de kleine verkenner MASCOT in oktober 2018 heeft gedaan. De Duits/Franse verkenner reisde mee aan boord van de Japanse Hayabusa2. Na de landing maakte MASCOT enkele sprongetjes op de oppervlakte van Ryugu en bestudeerde het oppervlak.

De stenen die zich aan de oppervlak van de planetoïde bevinden hebben afmetingen van enkele centimeters tot enkele meters. Sommige zijn donker en vertonen een bloemkoolstructuur, andere zijn dan weer licht en hebben een gladde buitenkant. Beide soorten zijn gelijkmatig verdeeld over de oppervlakte. Wetenschappers hebben twee mogelijke oorzaken voor de stenen: volgens het ene scenario zou Ryugu zijn ontstaan door een botsing tussen twee planetoïden van verschillende samenstellingen, een ander scenario stelt voor dat Ryugu een restant is van een grotere planetoïde waarbinnen, onder invloed van temperatuur en druk, twee soorten gesteenten zijn gevormd.

Wetenschappers zijn vooral verrast door het ontbreken van stof op de oppervlakte van Ryugu. Na miljarden jaren van inslaande micrometeorieten zou de planetoïde eigenlijk moeten bedekt zijn door stof, maar dat is niet het geval. Het gevormde stof is vermoedelijk in de ruimte ontsnapt of weggezakt in de holtes in het gesteende. De manier waarop is nog onduidelijk en zal verder onderzocht worden.

Begin november 2019 heeft JAXA bekend gemaakt dat het bezoek van Hayabusa2 aan Ryugu er officieel opzit en dat de ruimtesonde opnieuw naar huis vliegt. De Hayabusa2 is een pick-up missie en is dus volgeladen met gesteente en stalen van de planetoïde. Wetenschappers kunnen niet wachten om te stalen te onderzoeken. De reis naar de Aarde zal ongeveer één jaar duren.