Menu

Mars Express

25/11/2019 - Exploratie, Mars, Orbiter
Mars Express

Inleiding
Mars Express is een onbemande missie naar de planeet Mars met als opdracht het zoeken naar de mogelijke aanwezigheid van water. Mars Express is een samenwerking tussen verschillende landen, onder leiding van ESA. Vanuit Nederland is het onderzoekscentrum TNO bij de missie betrokken. De missie wordt geleid vanuit het ESOC in Duitsland.

Lancering
Mars Express werd op 2 juni 2003 gelanceerd vanop de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De sonde werd gelanceerd met behulp van een Russische Sojoez-raket. Aan boord van de sonde bevind zich ook de Marslander Beagle 2. Terwijl de orbiter in een baan rond Mars zal vliegen, zal de Marslander zich losmaken en afdalen naar het oppervlak.


Marslander Beagle 2
De Marslander zou afdalen naar het oppervlak, zich uitvouwen en vervolgens een signaal naar de Aarde sturen. Echter na landing is er geen signaal van de lander ontvangen. Er werd een aantal weken geprobeerd om contact te maken met de Marslander. Hiervoor werd de radiotelescoop Westerbrok in Nederland ingeschakeld. In februari 2004 werd beslist om de Marslander Beagle 2 als verloren beschouwd. Tevens werd een onderzoek gestart naar het falen van de Marslander. De opdracht van Beagle 2 bestond voornamelijk om de chemische samenstelling van de Marsbodem te onderzoeken. De Marslander zou zo’n zes maanden actief zijn geweest, moest de landing geslaagd zijn.

Mars Express Orbiter
In december 2003 raakte de orbiter succesvol in een baan rond de planeet Mars.  De High Resolution Stereo Camera van de orbiter heeft zowat de hele planeet in beeld gebracht. De camera kan foto’s maken met een resolutie van 10 meter per beeldpunt. Een deel van de foto’s laat zien dat in een ver verleden ooit water aanwezig was op de planeet Mars. Een andere opdracht van de orbiter is het bestuderen van de atmosfeer langs de bovenkant. Terwijl bestudeerd de Marsrover Spirit hetzelfde stuk atmosfeer langs de onderkant. Zo kunnen duidelijke verschillen in de atmosfeer snel opvallen. Mars Express dankt zijn naam aan het feit dat er nog nooit zo snel een Mars missie tot stand is gekomen. De opdracht van Mars Express is al snel enkele malen verlengd. Tot op heden (2019) is de orbiter nog steeds actief. De orbiter word ook gebruikt als communicatiebrug tussen de Aarde en andere satellieten die rond Mars draaien en de rovers aan de oppervlakte.

Wetenschappelijke ontdekkingen