Menu

Aantal Near-Earth Objects neemt toe

15/12/2019 - Aarde, Kometen, Planetoïden
Aantal Near-Earth Objects neemt toe

Op 20 december 2019 zal een grote steen van zo’n 300 meter lang de Aarde passeren, zes dagen later zal opnieuw een rots, eentje van 400 meter lang, passeren. Het is niets om te paniekeren, beide stenen zullen op een afstand van twee keer de afstand tussen Aarde en maan langsvliegen.

Iets zorgwekkender was de steen die op 31 oktober 2019 binnen een afstand van 6200 kilometer langs het aardoppervlak passeerde. Sinds het begin van de metingen zijn, volgens ESA, slechts 14 asteroïden zo dichtbij gekomen. Vier daarvan zijn ook daadwerkelijk op de grond neergekomen.

In de komende jaren zal dit fenomeen vaker voorkomen. Zo is asteroïde 2019 WW4 met spoed naar de Near-Earth Object (NEO) Risk List verhuisd. Het object heeft een diameter van 400 meter en kan, volgens berekeningen door ESA, in 2055 op Aarde neerkomen. Al is de kans dat dit gebeurt echter zeer klein.

Kortom, 2019 is een bumperjaar geweest voor asteroïden. Sky-gazers hebben de grootste hoeveelheid aan nieuwe objecten gevonden: 2144 sinds nieuwjaarsdag waarvan 175 alleen in de maand november. Dit aantal zal komende jaren alleen maar toenemen. 

Near-Earth Objects, kortweg NEO’s, zijn objecten van enkele meters tot enkele kilometers groot die rond de zon draaien en de Aarde binnen een bepaalde afstand kunnen naderen. Deze objecten worden sterk in de gaten gehouden aangezien de kans bestaat dat ze in botsing kunnen komen met onze planeet. Van de 600.000 bekende objecten in ons zonnestelsel zijn zo’n 20.000 NEO’s. Als een NEO de Aarde passeert, is deze meestal zichtbaar (met telescoop en soms met het blote oog). Kleine objecten zullen opbranden in de atmosfeer. De grotere objecten kunnen echter neerkomen op de Aarde met de nodige schade als gevolg, afhankelijk van de grootte van het object. 

Zowel NASA als ESA hebben een centrum opgericht dat deze objecten sterk in het oog houd. Beide centra’s rekenen ook op de burgers, de zogenaamde Sky-gazers. Als zij een object waarnemen kunnen ze dit doorgeven aan de centra’s. Zij zullen dan bekijken of het al dan niet om een NEO gaat. ESA heeft bijvoorbeeld 21.429 asteroïden en 108 kometen als NEO’s geregistreerd. Zij zijn ooit, of zullen ooit in een baan dicht langs onze planeet passeren en misschien ooit op onze planeet neerstorten. Reden tot paniek is er zeker niet. Slechts 982 objecten zullen ooit dichtbij genoeg komen om de Aarde te kunnen raken.