Menu

Eerste resultaten van de Parker Solar Probe

15/12/2019 - Flyby, Ruimtevaart, Zon
Eerste resultaten van de Parker Solar Probe

In augustus 2018 heeft NASA de Parker Solar Probe gelanceerd met als doel de zonnewind te observeren om zo meer informatie te bekomen over het klimaat in de ruimte. Na drie succesvolle vluchten heeft NASA beelden vrijgegeven die de zon in een nieuw daglicht plaatst.

Om zijn doel te bereiken is Parker tot op iets meer dan zes miljoen kilometer van de zon genaderd. Dat is dichter dan elk ander ruimtetuig ooit. Parker is dan ook uitgerust met een stevig hitteschild dat er voor zorgt dat zijn instrumenten beschermd zijn tegen de schadelijke en warme stralen van de zon.  Wat de zon ook uitstraalt, het heeft allemaal gevolgen voor onze planeet. Denk maar aan falende satellieten, communicatie- en navigatie systemen die uitvallen, en bij een intense zonnestorm zelfs elektrische storingen.

Parker is uitgerust met verschillende instrumenten die nooit geziene fenomenen registreerden. Wetenschappers van NASA zijn zelf verrast door de resultaten. Zo werd een terugslag van het magnetische veld waargenomen, een zogenaamd “switchback”. Deze switchbacks kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren. De oorzaak daarvan is nog niet helemaal duidelijk maar dankzij de verzamelde gegevens kan nu een gerichter onderzoek worden uitgevoerd.

Meer informatie, afbeeldingen en video’s kan je vinden op volgende website: GMS Parker Solar Probe