Menu

TESS heeft eerste bewoonbare exoplaneet ontdekt

09/01/2020 - Exoplaneet, Interstellair, Kepler
TESS heeft eerste bewoonbare exoplaneet ontdekt

NASA heeft bekend gemaakt dat ze een planeet gevonden hebben buiten ons zonnestelsel die even groot is als onze Aarde en in een bewoonbare zone ligt. De exoplaneet TOI 700d werd ontdekt door de planeetjager TESS. Het is de eerste mogelijke bewoonbare planeet die TESS gevonden heeft.

TESS is een planeetjager en opvolger van Kepler. TESS werd gelanceerd in de zomer van 2018. Haar doel is om de kosmos af te speuren naar mogelijke exoplaneten. TESS heeft nu haar eerste planeet ontdekt die mogelijk bewoonbaar is. Exoplaneet TOI 700d draait rond de ster TOI 700 die zich op iets meer dan 100 lichtjaar van ons verwijderd is in het sterrenbeeld Goudvis (Dorado). De ster heeft ongeveer een massa van 40 procent van de massa van onze zon. Rond die ster zweven drie planeten; een rotsachtige planeet met ongeveer dezelfde grote als onze planeet, een gasachtige planeet die 2,6 keer zo groot is als onze planeet en de recent ontdekte planeet TOI 700d die ongeveer 20 procent groter is dan onze planeet. Het is de enige van de drie planeten die in de bewoonbare zone rondom de ster ligt.

De exoplaneet werd eigenlijk al veel eerder ontdekt, maar door een fout in de catalogus van ontdekte sterren werden de drie planeten groter beschouwd dan ze eigenlijk zijn. Nu die fout is hersteld werden ook de afmetingen bijgewerkt en zo blijkt dat de derde planeet, TOI 700d, in een bewoonbare zone ligt en ongeveer even groot is als de Aarde. Dankzij de Spitzer Space Telescope werd de atmosfeer van de planeet reeds in kaart gebracht. Onderzoek met de Spitzer heeft al bevestigd dat TOI 700d een echte planeet is.

Wat al reeds bekend is, is dat planeet TOI 700d een zogenaamde gebonden roterende planeet is. Dat betekent dat steeds dezelfde kant van de planeet naar de ster is gericht (vergelijkbaar met hoe de maan rond onze planeet draait). Een zijde van de planeet baadt dus voortdurend in het licht terwijl het op de andere kant steeds donker is. Wolkenvorming en windpatronen kunnen dus compleet anders zijn dan op Aard.

De exacte omstandigheden op planeet TOI 700d zijn nog onbekend. Wetenschappers hebben echter al verschillende computermodellen opgemaakt. Die voorspellen allerlei verschillende scenario’s van planeet TOI 700d. Zo laat het ene model een planeet zien die bedekt is met water terwijl een ander model een volledig met land bedekte planeet laat zien. Hoe TOI 700d er in het echt uitziet is dus nog een raadsel, al zal het wel helemaal anders zijn dan onze planeet.