Menu

Ruimteverkenner Voyager 2 in problemen

03/02/2020 - Exploratie, Flyby, Ruimtevaart, Voyager
Ruimteverkenner Voyager 2 in problemen

De ruimteverkenner Voyager 2 zit in de problemen. De sonde, die momenteel op een afstand van 18,5 miljard (!) kilometer afstand zit, heeft zichzelf in Safe Mode geplaatst nadat een gepland manoeuvre is fout gelopen. NASA probeert de verkenner opnieuw aan de praat te krijgen.

Op 25 januari moest Voyager 2 een gepland manoeuvre uitvoeren. Daarbij was een draai van 360 graden nodig, dit liep echter fout. Twee systemen die na het manoeuvre zichzelf moesten uitschakelen (omdat ze veel energie verbruiken) bleven onbedoeld werken waardoor de sonde overbelast geraakte. Hierdoor werd de Safe Mode van de sonde geactiveerd waardoor alle wetenschappelijke instrumenten werden stil gelegd. De antenne van Voyager 2 wordt dan in de richting van de Aarde geplaatst. Op 28 januari waren wetenschappers in staat om het probleem op te lossen en schakelde de wetenschappelijke instrumenten vervolgens weer aan. Echter wordt er sindsdien geen nieuwe verzamelde date verzonden. Wetenschappers blijven aan het probleem verder werken.

Wetenschappers hebben enkele dagen nodig gehad om het probleem te bestuderen. Voyager 2 bevind zich momenteel op een afstand van 18,5 miljard kilometer. Een signaal versturen naar de sonde duurt 17 uur, ook het ontvangen van een signaal duurt 17 uur. Wetenschappers moeten dus 34 uur wachten voor ze weten of een verzonden commando naar de sonde effect heeft.

Hoewel Voyager 2 uit Safe Mode is gehaald is het onduidelijk of en wanneer wetenschappers de wetenschappelijke instrumenten opnieuw aan de praat zullen krijgen. NASA meldt dat ze blijven proberen.

Samen met zijn broer Voyager 1 werd Voyager 2 in augustus 1977 gelanceerd met als opdracht de planeten Jupiter en Saturnus te verkennen. Nu, 43 jaar later is de sonde (en zijn broer) nog steeds actief. Beide verkenners hebben ondertussen ons zonnestelsel verlaten en zijn bezig met de interstellaire ruimte te verkennen. NASA zal er alles aan doen om beide verkenners zo lang mogelijk in bedrijf te laten. Zij zijn tenslotte die pioneers van de ruimtevaart.

Meer informatie over Voyager 2 kan je hier vinden.

UPDATE: NASA heeft ondertussen laten weten dat alle problemen opgelost zijn en dat Voyager 2 opnieuw wetenschappelijke data doorstuurt. Toch blijft het JPL (Jet Propulsion Laboratory) de instrumenten van de ruimteverkenner nauwlettend in de gaten houden.