Menu

Solar Orbiter op weg naar de zon

11/02/2020 - Exploratie, Orbiter, Ruimtevaart, Zon
Solar Orbiter op weg naar de zon

De nieuwe ruimtesonde, Solar Orbiter, is vanop Cape Canaveral gelanceerd en op weg naar de zon. De bedoeling van de Solar Orbiter is dat we nieuwe informatie verkrijgen over onze ster, meer bepaald over de polen van de ster. De sonde zal ook beelden nemen van de magnetische polen, wat tot nu nog nooit gebeurd is. Ook zal de sonde de zonnewind bestuderen. 

De Solar Orbiter zal op een gegeven moment op een afstand van 42 miljoen kilometer van de zon komen. Ter vergelijking: Mercurius, de planeet het dichtst tegen de zon, staat op een afstand van 58 miljoen kilometer. Hoewel we het niet altijd serieus nemen is er dankzij de zon leven op Aarde mogelijk. De zon is alles voor ons, dus moeten we goed weten hoe de zon werkt. 

Solar Orbiter is een samenwerking tussen ESA en NASA en zal zo’n 7 jaar duren. Solar Orbiter moet het antwoord geven op volgende vragen:


In 2018 is nog een andere sonde vertrokken naar de zon, de Parker Solar Probe. Het verschil tussen de twee is dat de PSP voornamelijk de corona bestudeerd. Dit doet hij door enkele dichte benaderingen te maken en door de corona te vliegen. De Solar Orbiter zal voornamelijk de polen bestuderen en nagaan hoe de zonnewind invloed heeft op onze planeet. De Solar Orbiter zal zijn werk uitvoeren op een afstand van 42 miljoen kilometer terwijl de PSP op dit moment het record heeft van 6 miljoen kilometer.

De missie van de Solar Orbiter heeft ook een Belgisch kantje. Zo is één van de instrumenten aan boord van de Solar Orbiter ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België en zal diezelfde sterrenwacht ook de wetenschappelijke resultaten van de sonde mogen analyseren.

Als alles volgens plan verloopt zal de Solar Orbiter binnen drie jaar een baan rond de zon bereiken waarin hij zijn opdracht zal uitvoeren.