Menu

Nieuwe variant van poollicht ontdekt

13/02/2020 - Aarde
Nieuwe variant van poollicht ontdekt

Wetenschappers hebben een nieuwe variant van het prachtige poollicht ontdekt. De nieuwe variant werd ontdekt aan de hand van foto’s van amateurfotografen. Het gaat om een variant dat niet lijkt de passen binnen de bestaande categorieën. Opvallend aan het nieuwe licht is het beweegt aan de nachtelijke hemel. Het lijkt op golvende duinen op een zandstrand, vandaar dat het licht ook “de duinen” werd genoemd.

Wetenschappers buigen zich over het licht om de golvende patronen te verklaren. Na het leggen van de puzzel zijn ze tot een mogelijke verklaring gekomen. Zo ontdekten ze dat het nieuwe licht voorkomt op een relatief lage hoogte van ongeveer 100 kilometer boven de grond. 

De studie die de wetenschappers hebben opgemaakt suggereert dat het om het fenomeen “mesosferische branding” gaat, een fenomeen dat zich in de mesosfeer afspeelt. Het spektakel verschijnt wanneer golven van zuurstofatomen in aanraking komen met geladen deeltjes afkomstig van de zon (zonnewind) en hierdoor een gloeiend, duinachtig effect ontstaat. Het verschil met gewoon noorderlicht is dat het nieuwe noorderlicht op lagere hoogte voorkomt, daar is de dichtheid van zuurstofatomen dikker. Zo ontstaan nieuwe bewegingen in het noorderlicht.