Menu

Solar Dynamics Observatory

26/02/2020 - Telescoop, Zon
Solar Dynamics Observatory

Living With a Star
De Solar Dynamics Observatory, kortweg SDO, is een missie van NASA die de komende vijf jaar de zon zal bestuderen. De SDO is gelanceerd in februari 2010 en maakt deel uit het van het LWS-programma. Het doel van het Living With a Star programma is om een wetenschappelijk inzicht te krijgen over de aspecten van een zon-aarde systeem waarbij de zon rechtstreeks invloed heeft op het leven en de samenleving. SDO’s opdracht is om een inzicht te geven over de invloed van de zon op Aarde en op ruimte in de buurt van de Aarde. Dit doet hij door de atmosfeer van de zon te observeren in kleine delen van tijd en in verschillende golflengten. SDO zal ook onderzoeken hoe de magnetisch veld van de zon is ontstaan en gevormd werd, hoe de energie wordt omgezet en vrijgelaten in de heliosfeer en ruimte in de vorm van zonnewind, variaties in het zonlicht.

Lancering
De SDO ruimtesonde is gemaakt en getest in het NASA’s Goddard Space Flight Center. De SDO is gelanceerd op 11 februari 2010 vanop Cape Canaveral. De hoofdmissie is gepland voor vijf jaar en drie maanden. Er zijn echter verlengingen verwacht voor de komende tien jaar. Sommige zien de SDO als een opvolger van de Solar and Heliosphere Observatory (SOHO).

Na lancering werd de sonde in een baan om de Aarde geplaatst op een afstand van 2500 kilometer. Daarna onderging SDO een reeks van baan-stijgende manoeuvres om zo de sonde in de geplande baan te krijgen op een hoogte van 36000 kilometer.

Instrumenten
De SDO beschikt over twee zonnepanelen en twee antennes, een k-band antenne en s-band antenne. Daarmee kan hij wetenschappelijke data doorsturen naar Aarde. Daarnaast bevat de SDO de volgende instrumenten:


Verlenging van de missie
Hoewel de missie oorspronkelijk vijf jaar zou duren, werd het al snel duidelijk dat de missie van SDO al snel zou verlengd worden. In februari 2020 werd de verjaardag van 10 jaar SDO gevierd. Hoewel de hoofdjob van SDO nog altijd het bekijken van de zon is, wordt SDO ook onder meer gebruikt om de atmosfeer van de planeet Venus te bestuderen. Het is onbekend wanneer de opdracht van SDO erop zit.

Ondertussen werden twee andere satellieten gelanceerd die de zon moeten bestuderen. Het verschil met de SDO is dat de andere in een baan rond de zon vliegen terwijl SDO in een baan rond de Aarde vliegt en de zon vanop afstand bestudeerd. De Parker Solar Probe (PSP) maakt scheervluchten langs de zon door de corona om zo informatie over de corona te verzamelen. De Solar Orbiter zal ongeveer dezelfde opdracht uitvoeren als de SDO, alleen op dichtere afstand. Die laatste werd gelanceerd in opdracht van ESA.

10 jaar SDO, 10 grote ontdekkingen
Gelanceerd in februari 2010, 10 jaar later nog steeds actief. Hieronder een klein overzicht waar de SDO zoal met bezig is geweest in die 10 jaar.