Menu

Marsrover ontdekt oude oase

05/03/2020 - Mars, MSL Curiosity, Rovers & Landers
Marsrover ontdekt oude oase

Ondanks dat we weinig van hem horen is de Marsrover Curiosity nog steeds actief bezig op de rode planeet. Zo heeft Curiosity onlangs nog een oude “oase” gevonden in Gale Krater. Tijdens zijn beklimming van Mount Sharp heeft de rover uiteenlopende zoutafzettingen gevonden. Dat bevestigd nogmaals het vermoeden dat Mars ooit natter was en in de de loop van tijd is opgedroogd. Gale Krater is een oud overblijfsel van een grote inslag. Water en wind voerde sedimenten aan waardoor de krater gevuld werd. Nadat het sediment was verhard werd het door winderosie weer weggeblazen. Wat overbleef in het centrum van de krater is Mount Sharp.

Tijdens de beklimming van Mount Sharp maakt Curiosity ook geologische tijdreis waarbij hij steeds jongere gesteenten tegenkomt. De sedimentgesteenten die door Curiosity werd bestudeerd, blijkt uit een relatief droge periode te komen. De zouden die aanwezig zijn in het sediment zijn waarschijnlijk gevormd in ondiepe poeltjes, die door verdamping van het water in pekelplassen veranderden.

3,5 miljard jaar geleden zou de bodem van de Gale krater bezaaid zijn met waterpoelen die werden gevoed door water dat langs de kraterwanden naar beneden stroomde. In de miljoenen jaren daarop zijn deze waterstromen vermoedelijk diverse keren opgedroogd.

De barsten in deze Marsrots zijn waarschijnlijk gevormd tijdens het drogen van natte modder zo’n 3 miljard jaar geleden. Foto door Curiosity/NASA/JPL