Menu

Planetoïde Ryugu is een zandbak

24/03/2020 - Exploratie, Orbiter, Planetoïden, Ruimtevaart
Planetoïde Ryugu is een zandbak

In april 2019 bracht de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 een bezoek aan de planetoïde Ryugu. Tijdens zijn bezoek werd een koperen “kanonskogel”, iets groter dan een tennisbal, afgevuurd naar de planetoïde. Door de inslag werd een krater gevormd. Wetenschappers hebben die krater bestudeerd en komen tot de conclusie dat het oppervlak van Ryugu bedekt is met een dikke laag onsamenhangend materiaal met de eigenschappen van los zand. 

Ryugu is een 1 kilometer grote ruimterots die in een baan tussen de Aarde en Mars rond de zon draait. Het oppervlak van de ruimterots is bezaaid met kraters. Eén van die kraters is heel vers: gevormd door het projectiel van Hayabusa2. Dat projectiel heeft een krater gevormd van 10 meter breed en met een opmerkelijke vorm. Hij is half rond en vertoont slecht aan één kant een opstaande rand. Na het bekijken van de opnamen van de krater blijkt dat een fors rotsblok onder het oppervlak de vorming van een complete krater heeft gehinderd.

Verder onderzoek laat zien dat uitsluitend de zwaartekracht van Ryugu bepalend is voor de omvang van de krater. Het projectiel is eigenlijk ingeslagen in een soort zandbak. De resultaten bevestigen dat de planetoïde vrijwel geheel uit zeer poreus materiaal bestaat. Vermoedelijk is Ryugu een samenraapsel van brokstukken van een groter object dat door inslagen is verbrijzeld. Het oppervlak van Ryugu is erg jong, zo’n 9 miljoen jaar. Het oppervlak veranderd constant, dus kraters hebben daar een beperkte houdbaarheid. De krater is gevormd is door Hayabusa2 zal over ruwweg 100 duizend jaar niet meer zichtbaar zijn.