Menu

Grote Rode Vlek van Jupiter wordt kleiner

24/03/2020 - Jupiter, Orbiter
Grote Rode Vlek van Jupiter wordt kleiner

Alle gegevens die telescopen en ruimtesondes hebben verzameld over de Grote Rode Vlek op Jupiter werden door wetenschappers bekeken. Zij concluderen dat de Grote Rode Vlek, die al minstens 350 jaar bestaat, de afgelopen 40 jaar in de lengte met ruim de helft kleiner is geworden. Modelberekeningen laten dan weer zien dat de dikte van de wervelstorm nauwelijks is afgenomen.

Jupiter bestaat voornamelijk uit vloeistoffen en gassen. Het wolkendek van de planeet vertoont talrijke evenwijdige banden die door “straalstromen” worden gevormd. Daarnaast zijn er ook verschillende kleurrijke wervelingen te zien. De Grote Rode Vlek is daarvan de grootste. Omdat het wolkendek van Jupiter heel ondoorzichtig is, is het moeilijk om erachter te komen wat zich onder de vlek bevind. Wetenschappers behelpen zich verder met laboratoriumexperimenten en computermodellen.

De Grote Rode Vlek, die voor het eerst in 1979 werd waargenomen, is sindsdien minder langgerekt geworden. Hij is dus ronder geworden. Volgens de computermodellen zou de dikte zo’n 150 kilometer moeten gebleven zijn. Of in werkelijkheid dat ook zo is, zal spoedig lijken. De ruimtesonde Juno, die sinds 2016 in een baan rond Jupiter vliegt, zal binnenkort enkele scheervluchten langs de Grote Rode Vlek maken. Daarbij zal metingen worden gemaakt die uitsluitsel moeten geven over de dikte en de standvastigheid van de wervelstorm.