Menu

Venus Express

31/03/2020 - Exploratie, Orbiter, Ruimtevaart, Venus
Venus Express

ESA vliegt naar Venus
Venus Express (VEX) is de eerste Venus Exploration missie door de European Space Agency (ESA). Hij is gelanceerd in november 2005 en bij Venus gearriveerd in April 2006. Sindsdien stuurt de sonde continu gegevens van Venus naar Aarde in zijn polaire baan rond de planeet. Uitgerust met zeven specifieke instrumenten is de hoofdmissie van VEX het observeren van de atmosfeer van Venus. In vroegere missies naar Venus heeft men nog nooit een observatie-missie uitgevoerd voor een lange periode. Het einde van de missie van VEX is voorzien op 31 december 2014. 

Geschiedenis
Die missie werd voorgesteld in 2001 als een hergebruikte versie van de Mars Express. Toch moesten er voor de missie naar Venus enkele aanpassingen gebeuren, voornamelijk in het gebied van communicatie, elektriciteit en thermische controle. Als voorbeeld, Mars ligt veel verder van de zon verwijderd dan Venus, daardoor is de stralingsverwarming van de VEX-sonde tot vier maal groter dan die van de MEX-sonde. De lancering van de Venus Express kon plaatsvinden tussen 26 oktober en 23 november 2005. Echter door problemen werd de lancering twee weken uitgesteld. Uiteindelijk werd VEX gelanceerd met een Soyuz-FG/Fregat raket vanop Kazachstan op 9 november 2005. Na één toer te hebben gedaan rond de Aarde heeft de VEX zijn route verder gezet richting Venus. Na 153 dagen vliegen en enkele correctie manoeuvres kwam de VEX-sonde aan bij Venus in april 2006. Sindsdien vliegt de sonde in een polaire baan rond Venus op een hoogte van 66.000 tot 250 kilometer boven het oppervlak van de planeet.

Zoeken naar leven op Aarde
Een extra opdracht van VEX is het bestuderen van leven op onze planeet. Dit gebeurd in het kader van het zoeken naar leven op exoplaneten. Op foto’s die door VEX van de Aarde werden gemaakt, is onze planeet niet groter dan een pixel. Dit komt overeen met het observeren van exoplaneten. De resultaten van dit onderzoek werden gebruikt voor het ontwikkelen van methodes voor zoekopdrachten naar leven op exoplaneten.

Belangrijke gebeurtenissen
Op 11 april 2006 plaatste VEX zich definitief in een baan om de planeet om dan twee dagen later de eerste foto’s door te sturen naar Aarde.
In december 2006 leverde VEX zijn eerste temperatuurmap af van de planeet.
Op 19 september 2007 beëindigde VEX de Nominal missie na 500 dagen. Hij ging daarna over naar de Extension missie.
Op 25 augustus 2011 reporteerde VEX dat er bestaan is van een ozonlaag in de bovenste laag van de atmosfeer.

Meermalen verlengd
De missie van VEX duurde normaal 500 dagen. Daarna werd de missie verlengd wegens het succes van de missie. Een eerste verlenging tot mei 2009, tweede keer tot december 2009, derde keer tot december 2012, vierde keer tot eind 2014 en een laatste keer tot eind 2015.

Einde van Venus Express
Eind november 2014 werd het contact met VEX voor ongekende reden verbroken. Begin december 2014 kwam er opnieuw contact maar ESA kon geen controle krijgen over het ruimtetuig. Vermoedelijk was de brandstof op. Verschillende keren werd geprobeerd om VEX onder controle te krijgen, zonder succes. Op 16 december 2014 heeft ESA bevestigd dat de opdracht van VEX officieel beëindigd is. Een zwak signaal van VEX werd nog ontvangen maar er kwam geen data meer binnen. Vermoedelijk zou VEX begin januari 2015 in de atmosfeer van Venus duiken en opbranden. Op 18 januari 2015 werd een laatste signaal van VEX ontvangen.


Foto’s van Venus Express
Voor foto’s van VEX sturen we je graag door naar de Venus Express Multimedia Gallery. Daar heeft ESA alle foto’s die VEX heeft gemaakt verzameld in één bibliotheek.