Menu

Drilling succesvol, Curiosity kan weer boren

28/05/2018 - Mars, MSL Curiosity

Foto van het “testgat”

Eerder werd al verteld dat de Mars Rover Curiosity een nieuwe boortechniek ging uittesten nadat zijn boor eind 2016 zijn boor uit dienst werd gesteld vanwege een technisch probleem. Op 20 mei 2018 heeft de rover deze nieuwe techniek met succes uitgevoerd. Dankzij deze techniek, genaamd FED (Feed Extended Drilling), heeft de rover een gat geboord van ongeveer 50 millimeter diep. De techniek die de rover nu gebruikt loopt gelijk met hoe een mens boort, Curiosity zal zijn robotarmen gebruiken om kracht uit voeren op de boor terwijl deze ronddraait in een rots.

Het team achter Curiosity wilden de boor opnieuw laten werken voordat de rover zijn huidige locatie verlaat. Gelukkig was er de buurt genoeg doelwitten om de boor te testen. Het demonstreren van de percussieve boortechniek is een mijlpaal op zich, maar het werkt voor de ingenieurs bij JPL is nog niet voorbij. Wetenschappers en ingenieurs zijn steeds bezig met het verbeteren van technieken. Bij elke test word gezocht naar verbeteringen.