Menu

EPOXI

22/08/2018 - Exploratie, Flyby, Kometen, Ruimtevaart
EPOXI

DI-sonde herbruikt
EPOXI’s missie is onderzoek doen naar de opbouw van kometen. EPOXI is eigenlijk een verlengde missie van Deep Impact. Nadat deze zijn doelen had bereikt met het bestuderen van komeet Tempel 1 werd de sonde omgedoopt tot EPOXI die nu de komeet Hartley 2 moet bestuderen. Op 12 januari 2005 werd de sonde gelanceerd als de Deep Impact. In 2007 maakte de sonde een flyby langs Aarde om in zijn baan te geraken naar de komeet.


Verloren komeet Boethin

Eerst had met gepland om de komeet Boethin te observeren, maar bij deze komeet kon men geen nauwkeurige baan berekenen voor een flyby vanwege zijn zwakke magnitude. Daarom heeft men beslist om komeet Hartley 2 te gaan observeren, waardoor de missie twee jaar langer zal duren. NASA bevestigde financiële steun te bieden aan JPL om de nieuwe missie door te laten gaan. Op 1 november 2007 kon de missie van EPOXI echt starten. Om de komeet te bereiken moest de sonde enkele flyby’s ondergaan van de Aarde.

Mogelijke verlenging
In november 2011 werd er een overzicht opgesteld van alle operationele planetaire exploratie missies van NASA. Daarin zit ook een statusoverzicht van de EPOXI-missie om te bepalen of er een verlengde missie moet worden goedgekeurd. Er zal echter geen beslissing genomen worden voor eind 2012.

Opdrachten als EPOXI


Onverwacht einde voor Deep Impact/EPOXI

Sinds augustus 2013 hebben wetenschappers geen contact meer kunnen krijgen van de Deep Impact-sonde. De oorzaak ligt aan een computerfout die ervoor gezorgd heeft dat de computer van de sonde zichzelf heeft gereset. Hierdoor is de sonde onbestuurbaar geworden en vliegt zonder traject door de ruimte. Aangezien de sonde op batterijen werkt, moeten deze worden opgeladen. Dit gebeurd door zonne-energie. Hiervoor moeten de zonnepanelen van de sonde naar de zon gericht zijn. Aangezien de sonde onbestuurbaar is geworden, hebben wetenschappers geen controle over de zonnepanelen. De batterijen kunnen hierdoor leeg geraken. Dit kan gebeuren binnen enkele weken tot enkele maanden. In september 2013 werd de sonde officieel verloren verklaard. Hierbij kwam er een einde aan de opdracht van EPOXI, de oude Deep Impact sonde.