Menu

Kepler onverwacht in slaapstand

28/08/2018 - Kepler, Ruimtevaart, Telescoop
Kepler onverwacht in slaapstand

De wereldberoemde planeetjager Kepler is onverwacht in slaapstand gegaan. Dat gebeurde nadat hij zijn recent verzamelde data naar Aarde had verzonden. Het is onduidelijk dat dit het einde is van zijn fantastische missie.

Het was al langer bekend dat het brandstofpeil van Kepler stillaan opgeraakt. In maart 2018 liet NASA weten dat de planeetjager bijna door zijn brandstof heen is en dat hij hooguit nog maar een paar maanden verder kan. Die paar maanden zijn nu dus voorbij.

Kepler heeft afgelopen decennia duizenden exoplaneten gevonden. Het verlies van Kepler zal hoe dan ook een groot verlies zijn voor de ruimtevaart. Kepler is de afgelopen jaren enorm productief gebleken. In het eerste deel van zijn missie heeft de telescoop meer van 4500 (kandidaat-) planeten ontdekt. In het tweede deel van zijn opdracht, nadat hij enkele aanpassingen kreeg, ging Kepler verder met zijn zoektocht en werden er nog eens 800 planeten ontdekt. 

NASA heeft eerder dit jaar zijn tweede planeetjager gelanceerd: TESS, die zoekt voornamelijk in de buurt van sterren. Naar verwachting zal TESS binnen enkele jaren zo’n 3000 exoplaneten vinden.

NASA wil zich nog niet neerleggen bij het idee dan het voor Kepler gedaan is. Het team achter Kepler is bezig met het nagaan over hoeveel brandstof de telescoop nog beschikt en in welke staat hij zich bevind. Ook al is dit het einde voor Kepler, toch zullen er in de toekomst nog ontdekkingen op de naam van Kepler worden bijgeschreven. Wetenschappers zijn nog volop bezig met het analyseren van oude en nieuwe data die de telescoop ons toegestuurd heeft.