Menu

New Horizons spot zijn nieuwe bestemming

10/09/2018 - Kuiperbelt, New Horizons, Ruimtevaart
New Horizons spot zijn nieuwe bestemming

De ruimtesonde New Horizons, die als eerste planeet Pluto uitvoerig heeft bestudeerd, zet zijn koers verder naar zijn nieuwe bestemming: Kuipergordelobject Ultima Thule. Niemand weet eigenlijk wat ze moeten verwachten en wanneer de sonde zal aankomen. Maar dankzij de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) van New Horizons weet de sonde waar hij wel heengaat. Tegen alle verwachtingen in heeft een instrument de nieuwe bestemming kunnen vastleggen op foto, op een afstand van zo’n 160 miljoen kilometer.

New Horizons heeft via het Deep Space Network (DNS) zo’n 48 foto’s doorgestuurd. Wetenschappers hebben deze foto’s zorgvuldig geanalyseerd en hebben zo het Kuiperobject gevonden. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Op de foto is Ultima Thule zichtbaar als een klein schemerig object. Wetenschappers kunnen nog niet achterhalen hoe het object eruit ziet, hoe groot dat het is of welke vorm het heeft. Dat zal in de komende maanden duidelijker worden naarmate de sonde dichterbij komt.

Toch is een eerste glimp van de bestemming belangrijk. Zo kunnen wetenschappers nauwkeuriger de baan bepalen naar het object. Voorheen hebben wetenschappers met behulp van data geleverd door de Hubble telescoop een baan berekend.

Naar verwachting zal New Horizons op 1 januari 2019 het object ontmoeten. Nog nooit eerder heeft een ruimtesonde zo’n ver afgelegen hemellichaam een bezoek gebracht. Het Kuiperobject ligt op zo’n 6,5 miljard kilometer van ons vandaan. 

Ultima Thule is gemarkeerd met geel. Foto van NASA.