Menu

Discussie rond Pluto laait weer op

11/09/2018 - Dwergplaneet, Pluto
Discussie rond Pluto laait weer op

Toen twaalf jaar geleden Pluto zijn status als planeet verloor en de stempel kreeg van Dwergplaneet, was er veel verdeeldheid onder de wetenschappers. Zij waren niet zeker of dit de juiste beslissing was. Nieuw onderzoek gooit opnieuw olie op het vuur.

Het begrip “planeet” wordt door de Internationale Astronomische Unie (IAU) officieel gedefinieerd als het voldoet aan drie eisen:


Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus voldoen allemaal aan de drie eisen. Pluto voldoet echter aan de eerste twee en werd daarom in 2008 gedegradeerd tot dwergplaneet. We zijn nu twaalf jaar verder en wetenschappers vinden die beslissing nog altijd omstreden.

Vier onderzoekers hebben de discussie opnieuw leven ingeblazen. Zij hebben door tweehonderd jaar oude wetenschappelijke artikelen geworsteld opzoek naar een definitie van het begrip “planeet”. In slechts één artikel (van het jaar 1802) wordt melding gemaakt van die ene criteria waaraan Pluto niet aan voldoet. Verschillende andere artikelen maken duidelijk dat wetenschappers in het verleden de term planeet gebruikte op een manier die in strijd is met de definitie van de IAU.

Onderzoekers willen af van de IAU-definitie en Pluto zo in ere herstellen. Alsook het recente bezoek van de ruimtesonde New Horizons heeft een totaal andere kant van Pluto laten zien. Pluto blijkt complexer dan gedacht, is dynamischer dan Mars, blijkt over een ondergrondse oceaan te beschikken, … 

Sommige wetenschappers gaan nog een stapje verder. Zij stellen vast dat het criterium die Pluto als planeet de kop kostte nergens op slaat en achterhaald is. Sterker nog: als we dat derde criterium letterlijk toepassen bestaan er geen planeten, omdat geen enkele planeet zijn baan heeft schoongeveegd.

Dit krijgt zeker nog een staartje…