Menu

Voyager 2 nadert interstellaire ruimte

07/10/2018 - Exploratie, Flyby, Ruimtevaart, Voyager
Voyager 2 nadert interstellaire ruimte

NASA’s Voyager 2 heeft een verhoging van kosmische straling gemeten. Dit wijst erop dat de sonde mogelijk aan het begin waar de interstellaire ruimte begint. Gelanceerd in 1977, Voyager 2 bevind zich op een afstand van 17,7 biljoen kilometers verwijderd van de Aarde, ongeveer 118 keer de afstand tussen de Aarde en de zon.

Sinds 2007 vliegt de sonde in de verschillende lagen van de heliosfeer, de grote bubbel rond de zon en de planeten. Voyager 2 zit momenteel in de buitenste laag genaamd de heliopauze. Als de sonde de heliosfeer verlaat zal hij zich in de interstellaire ruimte bevinden. Hiermee wordt Voyager 2 de tweede sonde, gemaakt door de mens, die de interstellaire ruimte binnenvliegt, na Voyager 1.

Sinds augustus 2018 heeft het Cosmic Ray Subsystem-instrument van de sonde een verhoging van vijf procent gemeten, net als Voyager 1 net voor het binnenvliegen van de interstellaire ruimte. Toch is dit geen bevestiging dat de sonde de heliosfeer zal verlaten. Voyager 2 bevind zich op een andere locatie in de heliosfeer en maakt mogelijk een verschillende exit dat Voyager 1.

In mei 2012 heeft Voyager 1 ook een verhoging van de kosmische straling gemeten. Drie maanden later heeft hij de heliosfeer verlaten en is de interstellaire ruimte binnengevlogen.