Menu

Mogelijk eerste exomaan gevonden

08/10/2018 - Exoplaneet, Kepler, Maan, Telescoop
Mogelijk eerste exomaan gevonden

Ruimtetelescoop Hubble heeft aanwijzingen gevonden dat er rond de exoplaneet Kepler-1625b mogelijk een exomaan(tje) draait.

Al in 2017 werden er aanwijzingen voor het bestaan van de exomaan gevonden, maar deze waren niet overtuigend genoeg. Pas nadat de Hubble telescoop enkele observaties van de exoplaneet heeft gedaan zijn wetenschappers bereid het bestaan te geloven.

Wetenschappers hebben het systeem waarvan de exomaan deel uitmaakt zo’n 40 uur geobserveerd met de Hubble telescoop. Deze telescoop is krachtiger dan Kepler. Wetenschappers waren opzoek naar twee signalen die op de aanwezigheid van het maantje konden wijzen: een afname van de helderheid van de moederster veroorzaakt doordat de exomaan er langs beweegt. En een aanwijzing dat de maan een invloed heeft op de exoplaneet Kepler-1625b waardoor deze wat eerder aan zijn overgang begint (de periode waarin de planeet voor de moederster beweegt).

Hubble heeft die twee signalen kunnen vaststellen. Nadat de overgang van de exoplaneet erop zat werd een tweede, veel kleinere afname in de helderheid van de moederster gezien. Dit kan veroorzaakt zijn door het maantje die achter de planeet aanhobbelt. Daarnaast is er ook vastgesteld dat de exoplaneet Kepler-1625b inderdaad vroeger aan zijn overgang begint dan verwacht.

Toch blijven wetenschappers voorzichtig. Er zijn immers meer aanwijzingen en waarnemingen nodig om het bestaan van een exomaan te bevestigen.