Menu

Hubble heeft problemen

09/10/2018 - Ruimtevaart, Telescoop
Hubble heeft problemen

NASA heeft beslist om Hubble in slaapstand te brengen nadat een derde gyroscoop is uitgevallen. Wetenschappers proberen nu uit te zoeken hoe ze die gyroscoop opnieuw aan de praat krijgen.

Hubble is uitgerust met zes gyroscopen. Deze helpen de telescoop met het richten op een te bestuderen object. Maar over tijd vielen de gyroscopen één voor één uit te vallen. Op zich niet erg aangezien Hubble ze niet alle zes tegelijk nodig heeft. Met drie gyroscopen kan hij ook uit te voeten. Maar nu de derde gyroscoop is uitgevallen maken wetenschappers zich toch zorgen.

Gelukkig is er nog een plan B. Zo is Hubble ontworpen om ook op één gyroscoop te kunnen functioneren en een tweede die dienst doet als reserve. Toch is het altijd beter dat de derde gyroscoop opnieuw werkt. 

Hubble is sinds april 1990 actief. De opvolger van Hubble, de James Webb Telescoop, is momenteel nog in aanbouw en zal pas in maart 2021 ten vroegste kunnen gelanceerd worden. Hopelijk blijft Hubble tot dan nog actief.