Menu

Ruimtetelescoop Chandra onverwacht uitgevallen

15/10/2018 - Ruimtevaart, Telescoop
Ruimtetelescoop Chandra onverwacht uitgevallen

De ruimtetelescoop Chandra van NASA heeft zich onverwacht uitgeschakeld en zich in Safe Mode geplaatst. Mogelijk heeft de telescoop problemen met één van de gyroscopen.

NASA moet het probleem nog onderzoeken, maar bevestigd dat de overgang naar Safe Mode veilig is verlopen. In die status wordt de essentiële hardware uitgeschakeld en wordt de telescoop zo gericht dat alle zonnepanelen een maximum aan zonlicht kunnen opvangen. De verzamelde data is veilig.

Het probleem van Chandra komt in minder dan een week na dezelfde problemen met de Hubble telescoop (zie bericht). Chandra draait al 19 jaar mee. De oorspronkelijke missie van de telescoop duurde vijf jaar, maar al snel werd de missie verlengd met tien jaar. Ondertussen draait de telescoop nog op volle toeren. De opdracht van Chandra bestaat uit het heelal te observeren in X-ray vision. Chandra kan X-ray bronnen waarnemen die andere telescopen niet kunnen zien. Chandra is derde telescoop uit de Great Observatories-reeks van NASA. De reeks bestaat uit vier telescopen waarvan er momenteel nog drie in werking zijn waaronder de Hubble,  Spitzer en Chandra.

Volgens NASA gaat het om puur toeval dat zowel Hubble als Chandra rond dezelfde tijd “in slaap” vallen. Beide telescopen zijn nu eenmaal oud. Er wordt volop gewerkt om beide telescopen terug in werking te stellen.