Menu

Geen detectie van methaan op Mars

26/12/2018 - Mars
Geen detectie van methaan op Mars

Sinds 2004 wordt er geregeld methaangas waargenomen in de atmosfeer van Mars. Uit sommige metingen bleek zelfs dat het methaangehalte met de seizoenen op en neer ging. De Trace Gas Orbiter (TGO), onderdeel van ESA’s ExoMars die in 2016 bij de planeet is aangekomen, heeft sinds het begin van zijn metingen (2018) nog geen methaan waargenomen.

De TGO bestaat uit twee onderdelen die zijn ontworpen om minuscule hoeveelheden methaan op te sporen. De eerste metingen geven aan dat er nergens meer dan 50 deeltjes per biljoen aanwezig is, dat is zeer weinig. Jaarlijks valt er meer dan honderd ton aan organisch materiaal in de vorm van interplanetair stof op de het Marsoppervlak. Onder invloed van de zon zou daaruit methaan moeten vrijkomen. Echter is er daar nergens een spoor van.

De Marsrover Curiosity blijkt wel kleine concentraties van methaan te meten. Mogelijk ontsnapt het gas in kleine hoeveelheden uit de Marsbodem. De hoeveelheid die ontsnapt zal niet genoeg zijn om het in de atmosfeer waarneembaar te zijn voor de TGO. Wetenschappers kijken uit naar de resultaten van de komende drie jaar. Naar verwachting zal de meetnauwkeurigheid verbeteren.

Bron: zenitonline.nl