Menu

Chinese lander succesvol geland

04/01/2019 - Exploratie, Maan, Ruimtevaart
Chinese lander succesvol geland

De Chinese Chang’e-4 lander is succesvol en zoals gepland geland op de achterzijde van de maan. Dit is een primeur voor zowel de ruimtevaart als voor China. Er zijn verschillende missie’s ondernomen naar de oppervlakte van de maan (inclusief bemande) maar nog nooit naar de achterzijde van de maan. Chang’e-4 is dus de eerste die daar land.

Een missie naar de achterzijde van de maan wordt bemoeilijkt omdat een directe verbinding tussen de Aarde en het ruimtetuig ter plaatste bijna onmogelijk is omdat de maan zelf in de weg zit. Omdat de maan met de zelfde snelheid om haar as draait als rond de Aarde, blijft ze steeds met dezelfde kant naar onze planeet gericht. China heeft die probleem opgelost door een orbiter te lanceren die dienst doet als communicatiebrug tussen de Aarde en Chang’e-4.

Chang’e-4 moet onder andere onderzoek doen naar de vroege geschiedenis en het ontstaan van de maan. Daarnaast beschikt de lander over een kleine biosfeer waarin onder meer aardappelzaadjes tot ontkieming zouden moeten komen. De achterzijde van de maan is ook ideaal voor het onderzoeken naar andere objecten in ons zonnestelsel, en daarbuiten. Dit omdat er geen hinderlijke radiosignalen afkomstig van de Aarde aanwezig zijn. Daarom is de orbiter die als communicatiebrug dient uitgerust met een radio-antenne die op zoek moet gaan naar zwakke radiosignalen uit het vroege heelal.

De Chang’e-4 is nog maar het begin van het Chinese maanprogramma. In de toekomst willen ze ook Chang’e-5 naar de maan sturen, een “sample-return missie”. Deze moet stalen van het oppervlak verzamelen en terugbrengen naar de Aarde. Ook wil China op termijn bemande vluchten naar de maan sturen. In het verleden heeft China al eens een sonde naar Mars gestuurd, maar deze kreeg technische problemen en moest afhaken. De Chang’e-4 is dus een primeur voor China.

In 1959 werd de achterkant van de maan reeds gefotografeerd door een Russische satelliet. Maar dat was dan ook het enige. De race naar de maan is opnieuw begonnen, alleen niet meer tussen het Amerikaanse NASA en het Russische Roscosmos (vroeger Sovjet USSR), maar nu tussen China en andere privé bedrijven (zoals SpaceX).

Eerste foto van de achterzijde van de maan van de Chinese Chang’e-4.