Menu

Pluto’s ondergrondse oceaan beschermd door isolerende gaslaag

28/05/2019 - Pluto
Pluto’s ondergrondse oceaan beschermd door isolerende gaslaag

Volgens Japanse wetenschappers zou de (hypothetische) ondergrondse oceaan van Pluto beschermd zijn door een isolerende gaslaag. Deze gaslaag zou zich bevinden tussen de oceaan en de ijskorst van de planeet. Dit zou kunnen verklaren waarom deze oceaan van vloeibaar water nog niet bevroren is, net zoals op andere ijzige hemellichamen.

De gaslaag zou volgens wetenschappers bestaan uit gashydraten, gasmoleculen in een rooster van waterijz-moleculen. Toen NASA’s New Horizons in 2015 voorbij Pluto scheerde, maakte hij foto’s van een groot, ellipsvormig bekken dat de naam “Sputnik Planitia” kreeg. Vanwege de locatie en de topografie van het bekken, dat nabij de evenaar van Pluto ligt en zo groot is als de staat Texas, denken wetenschappers dat er een oceaan onder Sputnik Planitia ligt. Deze veronderstelling staat echter zwaar onder druk met het feit dat een eventuele oceaan in de loop van enkele miljarden jaren ondertussen bevroren moet zijn. Computersimulatie’s laten echter zien dat de oceaan bedekt is met een lag van gashydraten, waardoor de oceaan nauwelijks kan dichtvriezen.

Volgens wetenschappers zou het ijsdek, waaronder de oceaan verscholen ligt, een langere tijd nodig hebben om de vormen. Wetenschappers geloven ook dat de gashydraten afkomstig zijn uit de kern van de planeet.