Menu

Dubbel-komeet systeem gespot

12/06/2019 - Aarde, Kometen
Dubbel-komeet systeem gespot

Recent werd er een komeet en zijn maan gespot door een telescoop terwijl deze voorbij onze planeet vloog op een afstand van 5,2 miljoen kilometer.

De foto die de European Southern Observatory (ESO) telescoop maakte laat de komeet 1999 KW4 en zijn meereizende satelliet zien. De foto werd gemaakt op 25 mei 2019. Komeet 1999 KW4 heeft een diameter van 1,3 kilometer. Zijn kleine volger vliegt in een baan rond de komeet op een afstand van 2,6 kilometer.

Ook al is de komeet geen dreiging voor de Aarde, toch hebben wetenschappers verschillende gegevens kunnen verzamelen over komeetafbuigingen. De verzamelde gegevens kunnen ook gebruikt worden om na te gaan hoe de atmosfeer van de Aarde zou reageren moest er toch een komeet op Aarde inslaan.

Komeet 1999 KW4 heeft veel vergelijkingen met een andere dubbel-komeet systeem genaamd Didymos. NASA heeft een missie gepland naar dat systeem. Hierbij zal een sonde op de maan van de komeet inslaan en zo gegevens te verzamelen. Die gegevens kunnen dan ook gebruikt worden om in de toekomst potentieel gevaarlijke kometen af te weren.


1999 KW4 is geen onbekende sinds zijn ontdekking in 1999. Zo kon een telescoop van NASA in 2001 radarbeelden maken van het dubbel systeem terwijl deze voorbij de Aarde vloog op een veilige afstand van 4,8 kilometer.

Dubbel-komeet systeem 1999 KW4, links: eerste foto in 1999; rechts foto van 2019 door ESO.