Menu

Sterrenstelsel met drie zwarte gaten ontdekt

09/12/2019 - Interstellair, Stelsels, Zwarte gaten
Sterrenstelsel met drie zwarte gaten ontdekt

Een Duits team van astronomen heeft een sterrenstelsel ontdekt dat drie superzware zwarte gaten bevat. De drie zwarte gaten bevinden zich dicht bij elkaar in de kern van het sterrenstelsel. Vermoedelijk zijn de drie samengekomen wanneer drie sterrenstelsels in elkaar zijn opgegaan.

Grote sterrenstelsels zoals onze Melkweg bevatten doorgaans miljarden sterren en hebben een zwart gat in hun kern dat miljoenen keren meer massa heeft dan onze zon. Sterrenstelsel NGC 6240, dat op 300 miljoen lichtjaar verwijderd ligt, heeft een bijzondere vorm en wordt daarom tot de onregelmatige sterrenstelsels gerekend. Het was al eerder bekend dat het sterrenstelsel twee zwarte gaten bevat, maar door middel van de Europese Very Large Telescope (VTL) werd een derde zwart gat ontdekt. Het drietal bevind zich in een straal van 3000 lichtjaar van elkaar.

De ontdekking kan verklaren hoe de grootste en zwaarste sterrenstelsels zijn ontstaan. Het feit dat er fusies van meer dan twee sterrenstelsels hebben plaatsgevonden, maakt de vorming van de grootste sterrenstelsels met enorme zwarte gaten minder raadselachtig.