Menu

Exoplaneet HD 49674b heet voortaan Eburonia (dankzij België)

29/12/2019 - Exoplaneet, Exploratie
Exoplaneet HD 49674b heet voortaan Eburonia (dankzij België)

Jaarlijks organiseert de Internationale Astronomische Unie (IAU) viert zijn 100ste verjaardag. Om dat te vieren werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij elk land een naam mocht kiezen voor een exoplaneet, een planeet buiten ons zonnestelsel. België mag de naam kiezen voor exoplaneet HD 49674b en de gelijknamige ster.

Een jury selecteerde 4 paren van 2 namen (één voor de planeet en één voor de ster) waaruit de landgenoten mochten kiezen. De ruime meerderheid koos voor Eburonia (voor de planeet) en Nervia (voor de ster). 

De namen Eburonia en Nervia zijn afgeleid van de Nerviërs en Eburonen, twee Keltische stammen die in het noorden van Gallië hebben geleefd, het huidige West-Europa. Het noordelijk deel van Gallië was onder de bezetting van de Romeinen (denk aan Asterix & Obelix) en heette Gallia Belgica, wat later België werd.

De ster Nervia en planeet Eburonia bevinden zich op 130 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Auriga. De exoplaneet Eburonia werd in 2002 ontdekt. Ze is een gasreus die tien keer lichter is dan Jupiter en relatief dicht tegen haar moederster staat. De ster Nervia is zichtbaar vanuit België en kan met een kleine telescoop worden waargenomen. Dat is tevens de reden waarom België de ster en planeet een naam mochten geven. Elk land krijgt een ster toegewezen die in dat land kan worden waargenomen.