Menu

De Aarde heeft tijdelijk een tweede maan

28/02/2020 - Aarde, Maan
De Aarde heeft tijdelijk een tweede maan

Onze planeet heeft tijdelijk een kleine tweede maan. Dit komt omdat het object, ongeveer de grootte van een auto, gevangen zit in de zwaartekracht van de Aarde. De baan die het object volgt is geen stabiele baan. Verwacht wordt dat het object in april opnieuw loskomt en in een baan rond de zon zal terecht komen.

Astronomen hebben begin februari het object ontdekt. Na enkele waarnemingen om zeker te zijn dat het niet om een kunstmatig, door de mens gemaakt object zou gaan, werd de ontdekking bekend gemaakt. Het object kreeg de naam 2020 CD3 en zou een diameter hebben van 1,90 meter tot 3,50 meter. 2020 CD3 is een aardscheerder, ook wel Near-Earth Object (NEO) genoemd. Dit zijn (meestal kleine) objecten die dichtbij de Aarde passeren. 

Dat zo’n object word gevangen genomen door de zwaartekracht van de Aarde is vrij uitzonderlijk. Het is echter niet de eerste keer dat zoiets gebeurd. In 2006 werd ook het object 2006 RH120, ook een aardscheerder, gevangen genomen en in een tijdelijke baan rond de Aarde terechtgekomen. Dit object bleef zo’n 10 maanden rond de Aarde hangen.

De kans dat de nieuwe minimaan op onze planeet zal neerstorten is nihil. De baan die het volgt is niet stabiel, dus van zodra de zwaartekracht geen vat meer heeft op het object zal het terug de ruimte in vliegen. Moest het object tot koers zetten naar de Aarde zal het door zijn grootte opbranden in de atmosfeer. Astronomen vermoeden dat er elk ogenblik wel minstens één aardscheerder in een baan rond de Aarde draait. Omdat die objecten klein zijn worden ze nauwelijks opgemerkt door satellieten en telescopen. Het is pas de tweede keer dat een minimaan werd ontdekt.

Elon Musk, topman van Tesla en Space X, heeft op twitter laten weten dat het object niet van hem is. Hiermee wijst hij naar de stunt die in 2018 plaatsvond. Toen lanceerde hij zijn persoonlijke Tesla de ruimte in.